Krijgt Drenthe toch een Gasberaad na uitspraken commissaris Jetta Klijnsma? (UPDATE)

Het Drents Gasberaad kwam eerder niet van de grond, maar Leefbaar Tynaarlo waagt opnieuw een poging. Maandag houdt de politieke partij een zogenoemd aardbevingscafé, mede naar aanleiding van uitspraken van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Klijnsma zat afgelopen dinsdag aan tafel bij het televisieprogramma Pauw & Jinek.

Daar zei ze onder meer: ,,In Drenthe heb je hele kleine veldjes, daar wordt al een hele poos gas gewonnen. Die winning wordt ook gecontinueerd. Daar zijn ook aardbevingen, wel eens, maar dat is niet te vergelijken, daar moet je ook eerlijk in zijn.’’

‘Gasveldjes’ en de verkleinwoorden van Jetta Klijnsma

Dat ze meerdere keren sprak van ‘gasveldjes’ schoot menigeen in het verkeerde keelgat. Kanttekening is wel dat verkleinwoorden sinds jaar en dag deel uitmaken van het taalgebruik van Jetta Klijnsma.

,,Ik weet dat ze graag in verkleinwoorden praat, maar in dit geval kon het gewoon echt niet’’, vindt John Franke, raadslid van Leefbaar Tynaarlo, kandidaat-Statenlid voor de Onafhankelijke Partij Drenthe, eigenaar van een huis met bevingsschade en aanjager van het idee om in Drenthe een eigen gasberaad op te richten.

,,Ik wil daar best op reageren’’, zegt Jetta Klijnsma tegen Dagblad van het Noorden. ,,In plaats van kleine gasveldjes had ik beter kunnen zeggen: in vergelijking met Groningen kleine gasvelden. Maar ik - en het hele provinciebestuur met mij - neem de zorgen van mensen bloedserieus. Die zorgen gaan we geenszins bagetelliseren. De veiligheid moet voorop staan, dat hebben we de minister ook wel duidelijk gemaakt.’’

Onafhankelijke deskundigen

Vorig jaar ging het oprichten van het Drents Gasberaad niet door. Een van de voornaamste bezwaren was dat achter het initiatief voor een Drents Gasberaad Frankes politieke partij zit. Daarnaast is hij kandidaat voor de Statenverkiezingen, twee dagen na het aardbevingscafé. Je kunt het bijna niet los zien van politieke belangen.

De Groningse evenknie, het Groninger Gasberaad, is veel meer een kennisplatform met onafhankelijke deskundigen.

,,Klopt’’, zegt Franke. ,,Dat hebben we ook erkend. We doen maandag een nieuwe poging het Drents Gasberaad op te richten en stappen er dan zo snel mogelijk uit. We willen geen politieke invloed hebben. Inmiddels kennen we voldoende mensen die dit willen oppikken, maar iemand moet het aanjagen en op de agenda zetten.’’

‘Kleine bevingen veroorzaken ook schade en ellende’

Ook recente uitlatingen van de NAM hebben geleid tot commotie in Drenthe, zegt Franke.

,,De NAM roept: bij een beving boven 3.0 op de schaal van Richter stoppen we met winnen. Maar ook in Groningen zitten de meeste bevingen onder de 3.0. En die veroorzaken ook schade en ellende. Dan kunnen de Drentse velden wel kleine gasveldjes zijn, maar vele kleintjes maken een grote. En in Emmen en Zuidlaren hebben we al een hoop ellende gehad, wat betreft schadeafhandeling.’’

Annemarie Heite, landelijk bekend ervaringsdeskundige uit de provincie Groningen is maandag een van de sprekers in het café, het Sprookjeshof in Zuidlaren.

,,Klijnsma is ook uitgenodigd’’, zegt Franke. ,,Maar ze komt niet, ze wil boven de partijen staan.’’ Volgens Klijnsma is op het provinciehuis geen uitnodiging binnengekomen en is het zó kort voor de verkiezingen dat agenda’s vol zitten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.