Krijgt Tynaarlo het geld van die brandwachten in Zuidlaarder Hout wel terug?

De gemeente Tynaarlo houdt maatregelen achter de hand voor het geval zij de 50.000 euro niet terugkrijgt die zij betaalde voor brandwachten in Zuidlaarder Hout.

In een brief aan de raad spreekt het college over bestuursrechtelijke wegen en privaatrechtelijke mogelijkheden. ,,Dit geeft geen garanties, maar wel een grotere kans dat wij alles retour krijgen.’’

Vragen uit gemeenteraad

Leefbaar Tynaarlo en de VVD stelden vragen over het gemeentelijk ingrijpen bij woonzorgcentrum Zuidlaarder Hout. Op 19 september stelden gemeentelijke medewerkers vast dat de woonvorm niet voldeed aan eisen voor brandveiligheid.

Volgens de gemeente moesten er twee brandwachten worden aangesteld. De gemeente betaalde vier weken lang die brandwachten, hetgeen volgens de gemeente 50.000 euro kostte. Dit geld wil de gemeente terug van De Buurtzuster BV, waaronder Zuidlaarder Hout valt.

‘Trek geen voorbarige conclusies’

De bewoordingen in de brief aan de raad wekken de indruk dat de gemeente er bepaald niet gerust op is dat die 50.000 euro ook terugkomt. Die conclusie mogen we volgens gemeentelijk woordvoerder Berend Kupers niet trekken. ,,We willen de gemeenteraad wel zo volledig mogelijk informeren.’’ Hij kan niet aangeven wat de gemeente met bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke wegen bedoelt.

Gesprek over terugbetalingsregeling

In de brief staat ook dat gemeentelijke medewerkers met De Buurtzuster in gesprek gaan om tot een terugbetalingsregeling te komen. Ook staat er dat De Buurtzuster de verbeteringen voor de brandveiligheid heeft doorgevoerd en nog werkt aan andere aanpassingen. De gemeente controleert of het bedrijf goed op schema ligt.

Gerard Brouwer van De Buurtzuster wil niet reageren op de brief van de gemeente en op de vraag of zijn bedrijf zich kan vinden in de terugvordering van 50.000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.