Krimp op arbeidsmarkt Drenthe kleiner dan landelijk gemiddelde: duizend Drenten verloren vorig jaar door corona hun baan

Foto: UWV

Het afgelopen jaar daalde het aantal banen van werknemers door de corona-uitbraak. In de arbeidsmarktregio Drenthe was deze krimp iets kleiner dan landelijk. Dat meldt het UWV.

Volgens het UWV werken relatief veel inwoners van Drenthe in groeisectoren als zorg, bouw en landbouw, en relatief weinig in krimpsectoren zoals de luchtvaart, zo blijkt uit regionale publicaties over de ontwikkeling van banen per sector. Die nieuwe website geeft voor alle 35 arbeidsmarktregio’s inzicht in de ontwikkeling van banen per sector.

Regionale banen minder geraakt dan landelijk gemiddelde

Door steunmaatregelen van de overheid bleef ondanks de coronacrisis landelijk veel werkgelegenheid behouden. Toch was er volgens het UWV sprake van krimp. In september 2020 telde Nederland 96.000 banen van werknemers minder dan een jaar ervoor.

In Drenthe was de krimp met bijna 1.000 werknemersbanen (-0,8 procent) iets kleiner dan de landelijke afname van 1,2 procent. In de provincie werden vooral banen in de uitzendbureaus en in transport en logistiek geraakt.

loading

Welke banen liggen in Drenthe voor het grijpen?

Er zijn nog steeds goede kansen op werk in verschillende beroepen en sectoren. In de arbeidsmarktregio Drenthe gaat het om monteurs, loodgieters, elektriciens, werkvoorbereiders en projectleiders bouw, hoveniers en voor zorgberoepen zoals verzorgenden ig en algemeen en gespecialiseerd verpleegkundigen.

En naar welke banen is minder vraag?

Uit onderzoek van UWV onder 2.800 werkgevers blijkt dat zij ook voor de rest van het jaar rekening houden met wervingsproblemen voor deze functies. Veel werkgevers verwachten juist minder vraag naar administratief medewerkers. Ook voor beroepen als kassamedewerker, bus- en touringcarchauffeur en evenementenmedewerker wordt minder vraag voorzien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe