Kroegbaas Emmenaar van het jaar

Emmenaar Eric van der Veen staat niet graag in de spotlights. Toch ontkwam hij er vrijdagavond niet aan. In het Atlas Theater in Emmen werd bekend gemaakt dat de 47-jarige kroegbaas was verkozen tot Emmenaar van het jaar.

Toen hij een middelbare scholier was, wees niets erop dat Eric van der Veen ooit de kost zou gaan verdienen als caféhouder. Hij wilde schoolmeester worden en koos daarom voor de pabo. Een studentenkamer vond hij boven het Emmer café Rue de la Gare.

Toen het in die kroeg steeds drukker werd, kreeg Van der Veen de vraag of hij daar de handen uit de mouwen wilde steken. Hij vond het werk zo leuk dat de studie er compleet bij inschoot.

Genieten van muziek

Lange tijd werkte Van der Veen in ‘De Rue’ en in het najaar van 2005 kreeg hij er zelf de leiding. Maar dat is niet de reden waarom hij zich sinds vrijdagavond Emmenaar van het Jaar 2017 mag noemen. Van der Veen kreeg de prijs vanwege zijn verdiensten op cultureel gebied.

Applaus voor de Emmenaar van het jaar, Eric van der Veen (rechts). Foto: Boudewijn Benting

Een van zijn grote passies naast Feyenoord is muziek. Al jarenlang haalt hij muzikanten naar zijn café om zijn bezoekers kennis te laten maken met verschillende muziekgenres, waaronder jazz. Als die concerten al wat geld opleveren, dan is het niet veel. Maar Van der Veen gaat ermee door, want hij wil mensen laten ervaren hoe mooi muziek kan zijn.

Atlas Theater

De verkiezing Emmenaar van het Jaar wordt ieder jaar op touw gezet door huis-aan-huisblad De Zuidoosthoeker. Dit keer waren er vijf genomineerden. Het publiek en een tienkoppige jury kon de afgelopen weken hun voorkeur aangeven.

Uiteindelijk kwam Van der Veen als winnaar uit de bus. Net als voorgaande keren werd de uitslag bekend gemaakt tijdens nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen in het theater. Voor de eerste keer gebeurde dit door Eric van Oosterhout, sinds maart 2017 de burgemeester van Emmen. Van der Veen is de opvolger van kunstenaar Ingo Leth, die ook bekend is van zijn galerie bij de entree van de oude dierentuin.

Mamme See

In het Atlas Theater werd vrijdag ook de culturele aanmoedigingsprijs uitgereikt. De 17-jarige zangeres Isa Zwart was de gelukkige. Zij won vorig jaar met het liedje Mamme See het Drèents Liedtiesfestival. Even later ging ze er met de publieksprijs vandoor bij het Suns Festival voor minderheidstalen in het het Italiaanse Udine.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.