In het vroege voorjaar al op het terras zitten? Dat kan, als de horeca dan weer open mag, want de provincie Drenthe heeft 200.000 euro klaar liggen om duurzame terrasverwarming te subsidiëren.

Ook rode fleece-dekentjes zijn beschikbaar om de terrasbezoekers warm te houden. Hoewel het kabinet afstevent op een avondklok, kijkt de provincie Drenthe vooruit naar het voorjaar, wanneer er hopelijk versoeplingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn.

Hart onder de riem voor veelgeplaagde ondernemers

„We willen graag in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland”, laat een woordvoerder van de provincie weten. „Want de timing is natuurlijk ingewikkeld. We weten niet wanneer de maatregelen versoepeld worden, dus we moeten een moment kiezen dat het verstandig is met deze regeling aan de gang te gaan.”

Mocht de horeca in het vroege voorjaar weer open kunnen, dan zou het mooi zijn als je er op het terras warmpjes bij kunt zitten.

In oktober staken de gedeputeerden Henk Brink (VVD) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) de veelgeplaagde horecaondernemers een hart onder de riem. Kom met een plan voor duurzame terrasverwarming, dan kom je beter de winter door, luidde hun boodschap. De provincie kan je helpen met geld. Ook presenteerde het tweetal knalrode fleecedekentjes, die ze onder horecabedrijven wilden verspreiden.

Kort na deze actie moesten de horecazaken allemaal dicht en ze zijn nog niet weer open geweest. De fleecedekentjes en het geld liggen echter nog klaar, zo laten de gedeputeerden in een brief aan de Staten weten.

Terrasverwarming vergt veel energie, maar volgens Brink en Stelpstra zijn er best mogelijkheden dit zo duurzaam mogelijk te doen. Te denken valt aan verwarmde kussens in plaats van warmtestralers die boven een terras hangen.

Starters in horeca hebben het erg moeilijk

De provincie maakt zich grote zorgen over de situatie in de horeca. Vooral startende ondernemers verdienen speciale aandacht, aldus de gedeputeerden, omdat zij nog geen referentie hebben opgebouwd op grond waarvan ze in aanmerking komen voor een steunpakket van het Rijk.

Ook de situatie van groepsaccommodaties baart de provincie zorgen. Zij moeten al lange tijd de deuren sluiten. Ze krijgen, zodra ze weer open kunnen, via de provincie hulp bij marketing en kunnen samen met experts plannen gaan maken voor de lange termijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe