In alle rust een schilderij bestuderen, zonder dat een bezoeker in je beeld gaat staan. Die luxe hadden bewoners van de Vanboeijen-locatie Diamantstoep. Zij kregen maandagmiddag een digitale rondleiding door het Drents Museum.

Wie allemaal van schilderen houdt. Met die vraag opent museumdocente Kirsten Kampinga de digitale rondleiding vanuit het Drents Museum. Verderop in Assen, in de woonkamer van locatie Diamantstoep, kijken elf bewoners met een beperking aandachtig naar de televisie. Er is een liveverbinding tussen het museum en de Vanboeijen-locatie, om vragen over en weer te kunnen stellen.

Antwoord op de vraag van Kampinga: de meesten wel. In ieder geval Steffen, René, Eline, Inko en Daniëlle houden van schilderen. Dat komt dan goed uit. Een bezoekje aan de tentoonstelling van de Groninger kunstschilder Henk Helmantel staat op het programma. Af en toe komt ook de schilder zelf in beeld, om tekst en uitleg te geven.

Dode dieren schilderen

Kampinga put zich niet uit in ingewikkelde uitleg, maar houdt de kunst klein en overzichtelijk. Lievelingskleur van Helmantel? Een bepaald soort rood. Of Helmantel ook dode dieren schildert? Ja, hij vindt een dood dier iets aandoenlijks hebben en schildert graag een monumentje voordat het beestje wordt begraven. Gebruikt Helmantel een schildersezel? Nee, hij hangt al z’n hele leven doeken op aan een hoge ladder.

De livestream is een idee van het Drents Museum, ICO Partner & Cultuur, Special Arts en zorgorganisatie Vanboeijen om mensen met een beperking, ook tijdens de coronacrisis, in aanraking te laten komen met kunst. „Uiteindelijk willen we dit voor alle zorginstellingen mogelijk maken”, legt woordvoerster Rosanne Feijen van het Drents Museum uit.

Zelf aan de slag

Enthousiasme bij de bewoners. Ze willen zelfs nog even terug, om het schilderij van een Utrechtse kerk nog eens nader te inspecteren. Na een klein uurtje is de rondleiding voorbij, maar de kunstzinnige middag nog niet. Beeld op zwart, zelf aan de slag. Met de kwast in de weer. Onder begeleiding van kunstenaar Gejan Stol van het ICO schilderen de bewoners hun eigen stillevens. Wie weet heeft het Drents Museum nog een wand vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe