Kunstenaar Tashi Norbu bouwt in Rensenpark boeddhabeeld uit afvalhout

Tashi Norbu (rechts) vertelt voorbijgangers over het boeddhabeeld dat hij aan het maken is. FOTO DVHN

Er was zondagmiddag heel wat bekijks voor het in aanbouw zijnde boeddhabeeld in het Rensenpark in Emmen. Maker is de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu.

Rensenpark is de naam van de oude dierentuin aan de Hoofdstraat in Emmen. Norbu (44) begon hier vorig jaar zomer zijn Museum of Contemporary Tibetan Art (museum van hedendaagse Tibetaanse kunst). Twee maanden geleden nam de kunstenaar een uitbreiding in gebruik.

Recht tegenover de ingang van het museum, aan een kleine waterpartij, bouwt hij nu van afvalhout een groot boeddhabeeld. Graffitikunstenares Karin Siebring uit Emmen is een van zijn toegewijde helpers.

Meneer Norbu, waarom dit boeddhabeeld?

,,Als boeddhist geloof ik dat voorbijgangers bij het zien van een beeld van de Boeddha zich gezegend weten en positieve energie voelen. Zo’n beeld is niet zomaar een beeld. Het is meaningful , het heeft betekenis. Dit beeld, boven op een stapel natuurstenen, wordt twee meter hoog. Ik heb eerder grote boeddhabeelden gemaakt in India en Chicago. Hierna wil ik er ook in Toronto een bouwen. Dat in Chicago is wel zes meter hoog.”

Wat is de reden dat u voor afvalhout heeft gekozen?

,,Ik wil hiermee tot uitdrukking brengen dat we zuinig moeten zijn op onze grondstoffen. We hebben maar één aarde, er is geen tweede.”

U en de mensen die u helpen bouwen het beeld stevig vast aan de onderliggende rotspartij. Waarom is dat?

,,Om te voorkomen dat het makkelijk vernield kan worden. Mijn zes meter hoge boeddhabeeld in Chicago staat dicht bij een skatebaan en is inmiddels beschadigd geraakt. Dat mag hier niet ook gebeuren. Anders dan in Chicago, waar ik het beeld in de typische, sprekende Tibetaanse kleuren heb geschilderd, hou ik het in Emmen bij natuurlijke tinten. Je blijft de oorspronkelijke houtkleur zien. De sokkel wordt grijs, daar zorgt Karin voor.”

U heeft al heel wat van de wereld gezien, maar maakt de indruk dat u in Emmen uw bestemming heeft gevonden.

,,Ik zeg wel eens: in Toronto en Amsterdam kun je jezelf verliezen, in Emmen vind je jezelf weer terug, haha. Serieus: als ik ‘s avonds de deur van mijn museum sluit, word ik steeds weer getroffen door de serene sfeer in dit park. Die herinnert me aan de Himalaya.”

Wat zijn uw plannen voor als dit beeld klaar is?

,,Verderop in het park heb je de oude savanne. Die ligt vol met keien. Zou het niet mooi zijn om daarmee, en ook die plek zelf, nóg een boeddhabeeld te maken?”

menu