Kunstenares Maya Wildevuur moet zoon betalen

Maya Wildevuur.

Kunstenares Maya Wildevuur uit Midwolda heeft ten onrechte geweigerd haar zoon en schoondochter geld te betalen. Dat moet ze nu alsnog doen, op straffe van een dwangsom.

Dat heeft de rechter bepaald. Philip Wildevuur en zijn partner Pascalle Verhees zijn eigenaars van galerie Wildevuur in Hooghalen. Ze spanden eind mei een kort geding aan omdat moeder Maya, met wie ze al jaren een conflict hebben, hen nog zo'n 10.000 tot 15.000 euro uit de kunstuitleen verschuldigd zou zijn.

Bloeiende uitleen

De ruzie gaat over schilderijen van Maya Wildevuur. Toen zij in de jaren negentig naar de Ennemaborg in Midwolda verhuisde, nam haar zoon de galerie in Hooghalen over, met een bloeiende kunstuitleen waarin flink wat geld omging.

Volgens Maya hielp haar zoon die kunstuitleen vervolgens om zeep. Hij spande zich er niet voor in en toonde haar werken niet langer in de galerie. De ruzie wordt al jarenlang via diverse rechtszaken uitgevochten. In december 2014 haalde Maya al haar resterende kunstwerken op uit Hooghalen.

Contract omgedraaid

Daarmee was de zaak nog niet afgehandeld. In 2005 hadden de partijen namelijk de afspraak gemaakt dat Maya 40 procent van de inkomsten over de 59 nog lopende kunstuitleencontracten van de galerie zou ontvangen. Toen zij de kunstuitleen naar Midwolda haalde, vond haar zoon dat hij nu recht had op diezelfde 40 procent. Het contract was immers omgedraaid.

Maya heeft sinds december 2014 echter geen cent betaald. Ze vindt dat haar zoon haar juist grote bedragen verschuldigd is wegens nalatigheid. Dat mag misschien zo zijn, stelt de rechter, maar dat geeft haar niet het recht nu dit contract te schenden. Ze moet alsnog de verschuldigde 40 procent overmaken naar haar zoon en voortaan ook een maandelijks bedrag, volgens haar eigen advocaat zo'n 600 euro, tot de kunstuitleencontracten verlopen. Doet ze dat niet, dan volgt er een dwangsom van 2500 euro per maand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe