Kunstencentrum K38 viert dit weekend haar vijfjarig bestaan. De jubileumexpositie laat een greep zien uit de Drentse beeldende kunst na 1945.

„Maandenlang heb ik de werken apart van elkaar gezien en nu wordt het ineens een geheel”, verzucht een tevreden Herman Heetla. Hij is het afgelopen jaar druk bezig geweest met wat de meest complete en mooiste expositie van Kunstencentrum K38 moet worden. Allemaal om te vieren dat K38 dit weekend vijf jaar bestaat.

In die vijf jaar is een hoop gebeurd. De teller staat op meer dan zestig exposities en de vrijwilligers zijn dan ook trots op hun plek in de oude school aan de Kanaalstraat 38 in Roden.

Lichtinval en ruimte

„Zo’n zeven jaar geleden moesten wij vertrekken uit het Koetshuis van Mensinge”, weet Heetla nog. „We waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe ruimte, toen we deze oude school van de gemeente konden huren. Daar zijn we op ingegaan, we hebben er zeker geen spijt van.”

Bezoekers uit de wijde omgeving, maar af en toe ook ver daarbuiten, weten het kunstcentrum te vinden. „We hebben de meest uiteenlopende exposities gehad. Vaak schilderkunst, maar ook bijvoorbeeld vilt en quilt. Het bevalt ons goed hier, financieel redden we het net.”

Het Koetshuis lag op een mooiere locatie, maar de oude school is ruimer en efficiënter, vindt Heetla. „Toen we hier binnenstapten, zagen de creatievelingen onder ons direct wat voor mogelijkheden je hier hebt. De lichtinval is prachtig en we hebben mooie open ruimtes gemaakt.”

Inrichten

Terwijl Heetla door de expositieruimte loopt, is een aantal dames druk bezig met het ophangen van schilderijen. Het samenstelling van de tentoonstelling is een hele klus, het goed inrichten is minstens zo belangrijk.

„Alles is bruikleen en deze tentoonstelling kent vele soorten en stijlen”, zegt Mieke Scheltens. „We proberen het zo in te delen dat het spannend en verrassend is. Maar je moet wel rekening houden met allerlei kenmerken, anders wordt het een rommeltje. Zo letten we op de stijl, kleur en het thema van de kunstwerken.”

Het thema van de tentoonstelling is ‘Kleur en Variatie’, waarbij Drentse schilderkunst van na de Tweede Wereldoorlog zo gevarieerd mogelijk in beeld wordt gebracht. „In onze openingstentoonstelling in dit gebouw was de kunst van voor de Tweede Wereldoorlog wel erg dominant. De jubileumexpositie van nu geeft een breed beeld van kunst uit de periode daarna, tot en met vandaag de dag aan toe. En alle kunstenaars zijn in Drenthe geboren of naar Drenthe verhuisd.”

Hopen op bezoekers

De officiële opening van de jubileumtentoonstelling is vrijdag om 16.00 uur. Tot en met 1 december kunnen bezoekers schilderijen zien van bijna zestig verschillende kunstenaars. Van Siemen Dijkstra en Frans van der Veen tot Sam Drukker. Op 21 november geeft Anne Knipping een lezing over de tentoonstelling en er is zelfs een professionele catalogus gemaakt. „Wij zijn heel tevreden”, lacht Heetla. „Nu hopen dat we flink veel bezoekers trekken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe