Kunstwerk Pixi ontwaakt en wijst wandelaars de weg

Staatsbosbeheer heeft een nieuwe attractie bij het Boomkroonpad in Drouwen. Een kunstwerk dat zich alleen in het donker laat zien.

Pixi is de naam van het digitale lichtkunstwerk in het bos bij het Boomkroonpad in Drouwen. Zodra mensen met een speciale lantaarn een avondlijke wandeling maken, ‘ontwaakt’ Pixi. De lichtjes wijzen de weg en doven zodra de wandelaars zijn gepasseerd.

Lichtvervuiling?

Lichtjes in het bos, staat dit niet haaks op de pogingen om ‘lichtvervuiling’ tegen te gaan? Nee, zegt Hans Alting van Staatsbosbeheer. ,,Ons uitgangspunt is dat we de natuur zo min mogelijk verstoren. Dit speciale licht heeft de natuurtoets doorstaan. Ook hebben we in het voortraject het plan besproken met voor- en tegenstanders. Daar komt bij dat het kunstwerk maar beperkt is te zien.’’

‘Kunst, techniek en natuur gaan goed samen’

Pixi is een werk van kunstenaarscollectief WERC in Groningen. Het idee is om bezoekers ook in herfst en winter iets bijzonders te bieden. Tot eind december kunnen mensen het ontwaken van Pixi twee avonden per week meemaken.

,,Pixi laat op een prachtige manier zien dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan’’, zegt boswachter Martijn Harms. De bewegende lichtjes doen denken aan patronen in de natuur, zoals een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.