De aanleg van een tweede kunstgrasveld op sportcomplex De Hoogte in Assen is pure noodzaak, stelt LTC. Te vaak worden voetbaltrainingen afgezegd.

Dat zegt voorzitter Marco ter Harmsel van voetbalvereniging LTC. De club dreigt de dupe te worden van bezuinigingsmaatregelen van de gemeente.

Veld geschrapt als bezuinigingsmaatregel

De aanleg van een tweede kunstgrasveld op sportpark De Hoogte, waar ook de voetbalclub Amboina actief is, was aanvankelijk het voornemen. De gemeente kampt echter met miljoenentekorten. Een van de bezuinigingsmaatregelen die B en W aan de raad voorleggen, is het schrappen van het kunstgrasveld.

LTC legt zich daar niet bij neer. ,,We krijgen steeds vaker klachten van leden en ouders omdat trainingen worden afgelast”, zegt Ter Harmsel. ,,Het ontbreekt aan passende faciliteiten.”

Op trainingsavonden loopt het vast

De voetbalclub telt 800 leden, van wie het overgrote deel actief is. LTC heeft veel jeugdspelers. Amboina heeft zo’n 40 leden. Samen beschikken de verenigingen over drie grasvelden, een kunstgrasveld en een trainingsveld van gras.

Op zaterdag, wanneer de wedstrijden worden gespeeld, lukt het met een strakke indeling nog steeds om alle teams een plekje te bieden, vertelt Ter Harmsel. ,,Maar tijdens de trainingen – de meeste teams trainen twee keer per week – lukt dat niet. Vijf dagen per week is tussen vijf uur ’s middags en half tien ’s avonds de boel meer dan bezet.”

Herstel gras-trainingsveld weggegooid geld

Dat wringt des te meer omdat het trainingsveld de helft van het jaar niet kan worden gebruikt. Het grasveld was afgelopen zomer door de droogte compleet uitgewoond. Tijdens de zomerstop voerde de gemeente ingrijpende herstelwerkzaamheden uit en lag het veld er weer spik en span bij.

Bij de seizoensstart spaarde LTC het veld: voor trainingen werd uitgeweken naar het aanpalende Pittelose park. Het trainingsveld werd echter, door de enorme regenval in het najaar en de winter, al snel weer onbespeelbaar. Herstel in de zomer biedt dan ook geen enkele uitkomst, aldus Ter Harmsel.

De suggestie om voor trainingen uit te wijken naar veld 2, waar Amboina competitie op speelt, wordt eveneens van de hand gewezen. ,,Dat biedt geen enkel soelaas. Binnen de kortste keren zou ook dit veld onherstelbaar vernield zijn. Bovendien is daar geen verlichting.”

B en W motiveren het afvoeren van het kunstgrasveld in de begroting met de mededeling dat er te veel onzekerheid is over het voortbestaan van Amboina. Die club heeft, zoals vrijdag door Dagblad van het Noorden werd gemeld, financiële problemen. ,,Maar’’, zegt Ter Harmsel, ,,zowel met als zonder Amboina moet er wat gebeuren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe