Laatste Molukse gijzeling herdacht in provinciehuis in Assen

In het provinciehuis in Assen is dinsdagmorgen de gijzeling van 40 jaar geleden herdacht.

Tijdens een besloten bijeenkomst sprak commissaris van de Koning Jetta Klijnsma ex-gegijzelden en hun familie en nabestaanden van de omgekomen gijzelaars toe. Bij de gedenkplaat in het provinciehuis werd een moment van stilte gehouden.

71 mensen gegijzeld

Op 13 maart 1978 vielen drie gewapende Zuid-Molukse jongeren het provinciehuis in Assen binnen. Ze gijzelden 71 mensen. Tijdens de gijzeling schoten de Molukkers ambtenaar Ko de Groot uit Rolde dood.

De gedenkplaat vermeldt de data van de gijzeling en de namen van de twee mensen die het leven lieten: ambtenaar Ko de Groot en gedeputeerde Jacob Trip. Foto: Jaspar Moulijn

Op 14 maart bestormden mariniers het provinciehuis, nadat de gijzelnemers hadden gedreigd meer mensen te doden. Bij de bevrijding raakte gedeputeerde Jacob Trip gewond. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Laatste actie

De gijzeling in Assen was de laatste gewelddadige actie van de Molukkers. Eerdere acties in het Noorden waren de kaping van de trein bij Wijster (1975), de treinkaping in De Punt en de bezetting van de lagere school in Bovensmilde (beide in 1977).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.