Laatste fase Blauwe As in Assen start deze maand

De komende weken starten de werkzaamheden aan de Groningerbrug en de sluis in de Havenkade. Dit zijn de laatste projecten in het kader van de Blauwe As.

Begin volgend jaar moet alles klaar zijn en kunnen bootjes weer een rondje Assen (via De Vaart, Het Kanaal en het Havenkanaal) varen. Dan telt de stad zes nieuwe bruggen, twee extra sluizen, talloze bankjes, aanlegplekken voor kano’s, nieuwe bestrating en damwanden.

De eerste werkzaamheden voor de sluis aan de Havenkade starten deze week al. Die moet een afstand van 2,5 meter overbruggen tussen Het Kanaal en Havenkanaal en een loopbrug krijgen. Daarnaast komen in- en uitstapplaatsen voor kanovaarders. Vroeger lag hier, net voorbij de rioolwaterzuivering, ook een sluis. De sluis bij in het Havenkwartier dient straks als ontvangst voor pleziervaarders.

Omwonenden merken weinig van de werkzaamheden, zegt Annet Geerts van de gemeente. ,,Bij de Havenkade woont niemand en met de bedrijven, die bereikbaar blijven, heeft de aannemer goed contact.’’

De aanleg van de Groningerbrug zorgt wel voor een stremming. Daarom beginnen de werkzaamheden pas als de Weiersbrug klaar is, eind deze maand. ,,Die stremming heeft lang geduurd, dus het is fijn voor de binnenstad dat die brug zo klaar is’’, zegt Geerts. De Weiersbrug verbindt de Nobellaan aan de Weiersstraat.

De laatste brug van het Blauwe As project lijkt op de Weiersbrug. Beide bruggen hebben een stalen bovenstel. Niet zomaar. In 1925 werd bij de Groningerstraat een ophaalbrug gebouwd, deze is in de jaren zeventig weer afgebroken.

Blauwe As valt onder de FlorijnAs. Vanavond is een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis (17 en 19 uur) over de Groningerbrug en de sluis

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.