Laatste toneelrepetitie voor Syrische vluchtelingen

Het is een spannende dag voor 21 Syrische nieuwkomers. Vanavond spelen ze de try out van hun theatervoorstelling 'Thuis in Hoogeveen'

Muziek van heldin
Zanger Ramy Shams Aldeen komt op skeelers binnen glijden, hij heeft grote, warme oorkleppen op tegen de Hollandse kou. Met een lach op zijn gezicht deelt hij al rollend door de ruimte high fives uit. Sinds kort heeft hij een huis in Almere dus het eerste deel van de reis heeft hij per trein afgelegd. ,,Ik hou van jou, alléén van jou!" stemt hij al grappend zijn stem voorafgaand aan de laatste doorloop. Rami, die tot verbazing van collega-muzikant Robert van de Tol nog nooit van The Beatles heeft gehoord, is blij dat in de voorstelling muziek van zangeres Fayrouz wordt gebruikt ,,Zij is niet alleen in Syrië een idool, overal ter wereld is zij bekend onder Arabieren. Haar muziek is prachtig maar het is best lastig om haar liedjes te zingen want haar stem is behoorlijk hoog."

Integreren door samen te eten
Aan de muur in de keuken hangt een boodschappenlijstje. Er moeten onder meer nog 44 pita broden, 2,5 kilo rode paprika's en 6 kilo in blokjes gesneden kip gehaald worden. Die laatstgenoemde uiteraard wel halal. Naast de theatervoorstelling speelt eten ook een belangrijke rol. Een diner met de bezoekers is onderdeel van het project. Op elk bord ligt een papiertje met daarop een vraag geschreven. De spelers en bezoekers zullen vanavond onder andere over hun lievelingsgerechten en favoriete seizoenen praten, ook vragen als 'wanneer heb je voor het laatst voor iemand gezongen?' en 'wanneer vertel jij iemand dr waarheid?' moeten voor gespreksstof aan tafel zorgen.

Yalla!
Als iedereen zich heeft verzameld is het tijd voor de allerlaatste doorloop. Regisseur Maarten Smit geeft de spelers nog wat laatste instructies mee. Dat gaat in een mix van Nederlands en Engels met soms een beetje handen- en voetenwerk. De spelers die de Nederlandse taal goed machtig zijn, vertalen de instructies van Smit. En dan roept hij: ,,Yalla!" wat zoveel betekent als 'kom op' of 'let's go!' Althans, dat vermoedt Smit: ,,Ik hoop maar dat dat is wat het betekent, zo hebben ze het mij uitgelegd en ze zijn heel eerlijk allemaal dus ik hoop maar dat ik niet iets geks zeg," lacht hij.

Tournee als droomwens
,,You'll be a big star in Hoogeveen. It's a shame you're living in Almere!" grapt een van de productiemedewerkers naar Rami als hij klaar is. Als het aan Eva Woortman, artistiek leider van theaterorganisatie Loods13, ligt blijft het niet bij Hoogeveen. Hardop droomt ze: ,,Het liefst zou ik met deze voorstelling op tournee mee willen." De voorstellingen op 1, 2 en 3 november zijn allemaal uitverkocht. Er zijn al gesprekken gaande over een reprise in theater De Tamboer maar dat is nog onder voorbehoud van financiering. ,,We gaan eerst de komende dagen maar eens een goede voorstelling neerzetten, daarna kijken we verder."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.