Lagere celstraf voor terminale spookrijder

De 35-jarige Assenaar die in maart een kilometerslange dollemansrit op de A28 maakte, moet daarvoor een half jaar naar de gevangenis. Daarnaast krijgt hij een half jaar voorwaardelijk en een rijontzegging van een jaar.

Dat is een aanzienlijk lagere straf dan de officier van justitie twee weken geleden eiste. Die wilde dat de man voor 2,5 jaar achter de tralies verdween. Ook was de wens van het Openbaar Ministerie dat de man eerst ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht opgenomen zou worden, om meer duidelijkheid te krijgen over zijn psychische gesteldheid.

Dat verzoek wees de rechtbank in Groningen af, omdat de man terminaal ziek is. Hij heeft longkanker en een opname in het PBC, waar wachtlijsten voor zijn, vindt de rechtbank gezien zijn levensverwachting te lang duren. Wel achten de rechters hem verminderd toerekeningsvatbaar, wat voor een deel de lagere straf verklaart.

Geëmotioneerd

De gevaarlijke rit had alles te maken met zijn ziekte. Kort nadat hij te horen kreeg dat hij niet meer beter werd, reed de man geëmotioneerd over de A28 richting Assen. Hij belandde op de verkeerde weghelft en reed met hoge snelheid door Assen. Uiteindelijk reed de politie hem klem. Er moest een waarschuwingsschot worden gelost voor de Assenaar zich overgaf. De rechtbank veroordeelt hem voor meerdere pogingen tot doodslag.

De advocaat van de man voerde aan dat het onduidelijk was welke weggebruikers precies gevaar liepen. Daarin geeft de rechtbank haar gelijk en ook daardoor valt de straf lager uit.

Verder hielden de rechters er rekening mee dat de Assenaar bij een lange celstraf waarschijnlijk in de gevangenis zou komen te overlijden. Omdat de periode in voorarrest van de celstraf wordt afgetrokken, komt de man op 9 september vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe