Landende KLM-vliegtuigen op Groningen Airport Eelde trekken veel bekijks: 'Kijk, daar komt 'ie aan!'

Het wordt steeds drukker op Groningen Airport Eelde. Maandag landden opnieuw meerdere KLM-vliegtuigen om hier te parkeren. En dat blijft publiek trekken.

Ze kwamen, net als zondag, iets eerder dan gedacht: de KLM-toestellen die een parkeerplek zochten op Groningen Airport Eelde (GAE). En dus was het voor sommige vliegtuigspotters rennen geblazen.

Ontzagwekkend

,,Kijk, daar komt het vliegtuig al”, wijst Stephan Hut. Hij is komen kijken met zijn twee kleine dochters. Ze zijn warm ingepakt, staan er al even en behoren tot de meer dan honderd toeschouwers aan de Burgemeester J.G. Legroweg die wél op tijd zijn. Zij zien de grote blauwe Boeing vanuit het zuidwesten aankomen.

„Nu maakt hij een grote draai, zie je dat? En dan komt hij zometeen recht op ons af.”

En inderdaad, niet veel later zwelt het geluid langzaam maar zeker aan. En dan, ineens, wordt die streep wel heel snel heel groot. Shhhhhh, Whoem! Laag en vooral snel vliegt het toestel over de hoofden, enkele seconden voor de wielen het Eelder asfalt raken. Het ontzag is van de kindergezichten af te lezen.

Herkansing

„Gisteren wilden we ook met het hele gezin een kijkje nemen”, zegt Bart van Reemst. „Ik had gelezen dat de vliegtuigen rond 15.00 uur zouden landen en had vlak van tevoren nog op internet gezien dat ze iets eerder zouden zijn. Toch waren we alsnog een minuutje te laat. Heel jammer. Maar dat maken we nu goed.”

Zes toestellen landden er maandag vanuit Amsterdam op Eelde. Daarmee komt het totaal aantal geparkeerde KLM-vliegtuigen voorlopig op vijftien stuks. De luchtvaartmaatschappij zet ze hier neer omdat op Schiphol te weinig plek is voor alle vliegtuigen die door de coronapandemie aan de grond moeten blijven.

De tijdelijke verhuizing trekt in ieder geval veel bekijks. Niet alleen kinderen, ook volwassenen staan gefascineerd naar boven te turen. Dat het weer zo helder is, werkt flink mee.

„We fietsten hier toevallig langs”, zegt een echtpaar. „We zagen iedereen staan, dus we zijn ook maar even gebleven.”

Feestje snel voorbij

Na de landing van het eerste middagvliegtuig -‘s ochtends zijn er ook een aantal geland- blijft het stil in de lucht. Dan, ineens, kijkt iedereen achterom. Een vliegtuig nadert vanaf de landingsbaan. Even komt de gedachte op dat het gevaarte gaat opstijgen, maar het blijkt een toestel te zijn dat via de andere kant geland is. Teleurstelling alom. Het feestje blijkt al na één toestel ten einde.

Maar toch, de meesten gaan opgewekt naar huis. „Het is een mooi uitje hè, in deze tijd”, zegt Van Reemst. „Waar moet je anders met de kinderen naartoe? Zo zijn we mooi nog even buiten geweest.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Groningen Airport Eelde
menu