Landgoed Mensinge voorziet grote geldproblemen

Het bestuur van Landgoed Mensinge in Roden voorziet grote problemen voor de toekomst. Om de continuïteit te waarborgen is 125.000 euro per jaar extra nodig.

‘Onverantwoorde roofbouw’

,,De rek is eruit”, zegt directeur Ids Dijkstra van het landgoed met de musea Havezate Mensinge en Landkeuken, en theater en bioscoop De Winsinghhof. ,,Als er niets verandert leiden we na 2018 verlies. Daarnaast wordt er onverantwoorde roofbouw gepleegd op ons personeel. Sommigen staan voor veertien uur op de loonlijst en zijn zeven dagen per week beschikbaar. Dat heeft zijn prijs.”

Volgens Dijkstra is 60.000 euro nodig om verliezen te voorkomen en nog eens 65.000 euro om veilig de toekomst in te gaan. ,,Daarnaast moet de bezuiniging van 25.000 euro van tafel die de gemeente ons in 2018 wil opleggen.” Noordenveld steekt jaarlijks al 225.000 euro in Landgoed Mensinge. De directie heeft haar ideeën opgenomen in een beleidsplan voor de komende jaren. Dat is onlangs in een kleine setting aan de gemeenteraad van Noordenveld gepresenteerd, die voor de extra bijdragen moet opdraaien. Dijkstra: ,,De raadsleden zien het probleem en reageerden positief op ons plan.”

Extra geld

Tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar hoopt Dijkstra dat de gemeente met extra geld over de brug komt. De extra bijdrage zou dan per 1 januari moeten ingaan. ,,We vragen het bedrag dat de gemeente Noordenveld zeven jaar geleden heeft berekend om Mensinge goed te laten draaien. Wij kregen als bestuur en directie de opdracht mee het landgoed te ontwikkelen tot een bruisend cultureel complex in het historische centrum van Roden. Dat is ons aardig gelukt.”

De directeur zegt dat het best goed gaat met Landgoed Mensinge. ,,We bieden jaarlijks ruim duizend culturele activiteiten aan in onze panden. Meer dan 32.000 bezoekers per jaar kopen een kaartje. Uit onderzoeken blijkt dat dat erg veel is.” Landgoed Mensinge heeft een formatie van zes voltijdbanen en werkt met 115 vrijwilligers. ,,Een vaste kracht voor 50 procent op de loonlijst stuurt al die vrijwilligers aan.”

Overeenkomst

B en W van Noordenveld hebben in de voorjaarsnota, die de gemeenteraad maandagavond bespreekt, aangegeven dat ze Landgoed Mensinge financieel en organisatorisch weer gezond willen maken. In 2018 wil het college een overeenkomst voor meerdere jaren sluiten met bestuur en directie. Daarvoor wordt volgend jaar een advies voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wat als Noordenveld niet met de extra bijdrage over de brug komt? Ids Dijkstra: ,,Ik heb geen idee. Het is niet zo dat we zonder extra bijdrage kunnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.