Verhoging van druk in de ondergrondse gasopslag in Norg kan zorgen voor lichte schades aan gebouwen, zei landsadvocaat Hans Besselink namens klimaatminister Eric Wiebes maandag voor de Raad van State.

Maar de bevolking in de kop van Drenthe hoeft niet bang te zijn dat het onveilig wordt, aldus de landsadvocaat. ,,Dat klinkt als een vrijwaringsclausule’’, zei Gijsbert Vonk uit Steenbergen tijdens de zitting in Den Haag. Met een flink aantal omwonenden verzet hij zich tegen het besluit van Wiebes voor uitbreiding van de gasopslag van de NAM. De minister wil capaciteit van de opslag vergroten van vijf naar zes miljard kubieke meter.

Aardbevingen niet of nauwelijks, wel bodembewegingen

Omwonenden zijn er ongerust over. Vooral over het gemak waarmee het kabinet de kans op schades voor lief lijkt te hebben genomen. ,,Alles wordt vergoed’’, benadrukte de landsadvocaat. De bewijslast rust bij de NAM, niet bij de bewoners. Aardbevingen komen er niet of nauwelijks voor, wel bodembewegingen, zeggen Staatstoezicht op de Mijnen en Technische Commissie Bodembeweging.

Niet gokken met levensvatbaarheid omgeving

De bewoners vinden dat de overheid niet moet gokken met de levensvatbaarheid van hun omgeving, zoals in Groningen is gebeurd. ,,Wie wil er nog wonen in Loppersum of Slochteren’’, zeggen ze. De huidige opslaghoeveelheid van vijf miljard is genoeg, vindt bewoner René Vroom. De uitbreiding brengt volgens hem vooral geld in het laatje van de aardgashandel, terwijl de bewoners het nakijken hebben. Sinds 2015 is het aantal schademeldingen uit Noordenveld en Westerkwartier is opgelopen tot 6500.

Met het vergroten van de opslag kan de gaswinning in Groningen volgens de minister sneller worden afgebouwd. De lege gasvelden van Norg worden gevuld met geïmporteerd aardgas uit Rusland of Noorwegen dat in een stikstoffabriek laagcalorisch wordt gemaakt. Er wordt momenteel gebouwd aan de tweede stikstoffabriek. Het zogeheten pseudo-Groningengas uit Norg verlaagt de vraag uit Groningen, precies wat het kabinet wil. De Raad van State doet uitspraak over zes weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe