Landschapwal Eext deed stof opwaaien

De 650 meter lange landschapswal van Landgoed Heidehof langs de N33 bij Eext deed veel stof opwaaien. Letterlijk en figuurlijk, aldus eigenaar Dolf van der Weij.

Het zand van de wal waaide de autoweg tussen Rolde en Gieten op. ,,We hebben de wal met water besproeid om het stuiven tegen de gaan”, vertelde Van der Weij vrijdag tijdens de feestelijke afsluiting van de werkzaamheden.

De wal deed figuurlijk veel stof opwaaien, omdat omwonenden onderdelen van batterijen in de aarden wal vonden.

Toen bleek dat de grond afkomstig was van een voormalige vuilstort in het Groningse Bierum, werden de buren nog achterdochtiger.

Onderzoek

Ze trokken bij de gemeente en Van der Weij aan de bel. Uit onderzoek bleek dat de grond is gekeurd en voldeed aan de normen. ,,De omwonenden hebben ons scherp gehouden” zei Van der Weij vrijdag.

De wal moet het geluid van de N33 weren en bezoekers van natuurbegraafplaats Hillig Meer, onderdeel van Heidehof, het zicht op voorbijrazende auto’s ontnemen. In de wal is een vleesmuizenkelder aangelegd.

Kraanmachinist

Evert Mennega uit Eext heeft al het grond voor de wal verzet. De kraanmachinist is 71 jaar en dit was zijn laatste klus.

,,Mooi dichtbij huis. Ik ben op mijn zeventiende begonnen en hebt altijd doorgewerkt. Maar mijn vrouw wilde ook een keer genieten van ons pensioen.”

Landgoed Heidehof is met 20 hectare uitgebreid. Landbouwgrond is omgetoverd tot nieuwe natuur. Er zijn duizenden bomen aangeplant en rond de pingoruïne is een wal aangelegd.

,,Net als tienduizenden jaren geleden. Maar toen was de pingowal 60 meter hoog, nu een paar meter. Er grazen schapen op,” legt Van der Weij uit.

Natuurbegraafplaats

Heidehof telt nu 100 hectare en op Hillig Meer worden mensen begraven. Ook het nieuwe deel is bestemd als natuurbegraafplaats.

Van der Weij ,,We moeten we nog uitrekenen hoeveel graven hier komen. We gaan uit van 25 vierkante meter per graf.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.