Laten Drenten het afweten op kieslijst waterschap Vechtstromen?

Er staan maar weinig Drenten op de kandidatenlijsten van de partijen die meedoen aan de verkiezingen van het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen.

De waterschapsverkiezingen zijn tegelijk met die voor Provinciale Staten, op 20 maart. Van de in totaal 122 personen op de lijsten komen slechts 22 uit Drenthe. Dat is nog geen 23 procent.

Het bontst maakt de SGP het, met geen enkele Drent tussen de 10 kandidaten. Het CDA komt met 3 op 13, de lijst van de Algemene Waterschapspartij Vechtstromen telt 5 Drenten van de 29 namen. De Ouderenpartij is de grote uitzondering, met juist bijna alleen maar Drentse kandidaten: 9 van de 10. Niet zo verwonderlijk, want de partij rond Ton Schoo (oud-gemeenteraadslid in Emmen) heeft Zuidoost-Drenthe als basis.

Woelige jaren

Vechtstromen heeft woelige jaren achter de rug. Het schap telde sinds de fusie in 2014 van Velt en Vecht met Regge en Dinkel twee hoofdkantoren: in Coevorden en in Almelo. De organisatie zat daarmee veel te ruim in haar jasje. Dat was reden om het waterschapshuis in Coevorden te verkopen. In 2017 gebeurde dat, met fiks verlies. Er zit nu een gezondheidscentrum in.

Coevorder waterschapslieden kregen een werkplek in Almelo, of op andere locaties zoals Sleen. Is de niet meer zo prominente aanwezigheid van Vechtstromen in Coevorden reden voor de niet al te grote animo onder Drenten voor een plek in het algemeen bestuur?

Geen ondervertegenwoordiging

Dat valt nog maar te bezien. In absolute aantallen wel, maar gerelateerd aan de omvang en het aantal inwoners is er geen sprake van ondervertegenwoordiging van Drenten. ,,Minder dan 20 procent van het totale aantal inwoners van ons werkgebied woont in Drenthe en qua oppervlakte beslaat Drenthe zo’n 25 procent’’, laat woordvoerder Arjan Heugens van Vechtstromen weten.

En ook al was er sprake van scheve verhoudingen. ,,Het is niet aan het waterschap om te oordelen over de wijze waarop partijen hun kandidatenlijsten samenstellen’’, zegt Heugens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.