Leefbaar, VVD en GroenLinks moeten de macht delen in Tynaarlo

Nina Hofstra (VVD) feliciteert Casper Kloos (Leefbaar Tynaarlo) met zijn verkiezingsoverwinning. Foto DvhN

In Tynaarlo zijn sinds de verkiezingen woensdag drie grote partijen alledrie bijna even groot. Als dat maar goed gaat.

Grote winnaar: Leefbaar Tynaarlo. Politiek leider Casper Kloos heeft jarenlang zeer vasthoudend geknokt voor een ander gemeentelijk beleid, dat dichter bij de gewone burgers staat. Nu kan LT de komende vier jaar het verschil gaan maken.

Grote verliezer: De PvdA verliest een van de drie zetels en daarmee het jonge talent Kees de Graaf. De wethouderszetel kan de PvdA waarschijnlijk ook wel vergeten.

Voorspelling coalitie: LT heeft nog geen bestuurservaring. Ze zijn daarom blij als de zeer behendige Nina Hofstra (VVD) haar wethouderschap voortzet. GroenLinks, dat van 3 naar 4 raadszetels gaat, schuift de doorgewinterde Oetra Gopal naar voren. Daarmee heeft de coalitie met twaalf zetels een krappe meerderheid. Als ook D66 (3 zetels) aanschuift, is er met Pepijn Vemer nog een capabele wethouder aan boord. Of het CDA (ook 3 zetels) moet zijn huidige interim-wethouder Henk Lammers, ook een bekwame man, zo ver krijgen dat hij aanblijft. Hij woont echter in Zuidwolde en wil niet verhuizen.

De nieuwe coalitie is dus een eitje en kan voor Pasen rond zijn?

Nou nee. Tynaarlo heeft nu drie partijen met elk vier zetels en die willen alle drie hun invloed doen gelden. Dat betekent dus langdurig onderhandelen, en ook nog een beetje langer dan nodig is. Politici willen de schijn te vermijden dat ze te makkelijk water bij de wijn doen.

Zijn de winnaars beloond voor goed gedrag?

LT is de afgelopen jaren zeker heel zichtbaar geweest. De partij nam het initiatief tot een aardbevingscafé na de aardschokken in 2015 en 2016. GroenLinks voerde onder fractieleider wijlen Oscar Rietkerk ook een stevige en constructieve oppositie. De PvdA echter leed onder de landelijke malaise. De partij zat in het college, maar bleef zeer kritisch en constructief.

Wat valt verder op?

Afgaand op de luidruchtige protesten, leek het of de hele wijk Ter Borch te hoop liep tegen de geplande bouw van een grote supermarkt, waar de VVD het voortouw nam. Woensdag werd die partij in Ter Borch niet gestraft: de VVD haalde 246 stemmen en bleef LT nipt voor, die tegen de supermarkt is. De VVD kietelde de wijkbewoners nog met een campagnebrief: kijk eens wat een mooie supermarkt wij voor jullie regelen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
gemeenteraadsverkiezingen 2018