Leefbaarheid Rogat onder druk door verkeer

Bewoners van Rogat maken zich zorgen over de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in hun woonomgeving.

De buurtschap aan de rand van Meppel raakt steeds meer ingeklemd door bedrijven en dat zorgt voor sluipverkeer en aantasting van de leefbaarheid. In Rogat geldt al een rijverbod voor vrachtwagens, maar dat wordt regelmatig genegeerd.

Maatregelen

Nu vervoersbedrijf Van der Sluis zich in Rogat vestigt, vindt de fractie van de ChristenUnie het tijd worden voor steviger maatregelen, zoals een ‘knip’ of een rondweg. De partij komt volgende week met een motie. De directie van transportbedrijf Van der Sluis heeft aangekondigd dat hun chauffeurs niet door Rogat gaan rijden. De ChristenUnie is blij met die toezegging, maar de partij ziet ook in dat het bedrijf niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor toeleveranciers die wel door het dorp rijden.

Fractievoorzitter Bert Kunnen vindt dat de druk op de buurtschap te groot wordt. Volgens hem maken de bewoners zich terecht zorgen over leefbaarheid en verkeersveiligheid. Hij vindt het dan ook onbestaanbaar dat een buurtschap als Rogat nog steeds last heeft van sluipverkeer en onveiligheid. Een rondweg om Rogat is al langer in beeld en wordt volgens de ChristenUnie ook steeds belangrijker in het oplossen van de problematiek van de buurtschap.

Ontheffing

Van der Sluis Transport BV is nu nog gevestigd in De Schiphorst, een andere buurtschap in Meppel. Het bedrijf bouwt nu op het 2,4 hectare metende perceel aan de Kosterweg, een nieuw bedrijfspand van 3000 vierkante meter met onder meer laadstations, een stallingsruimte, een werkplaats, een op- en overslaghal en een kantoor. De nieuwe bedrijfsbebouwing op Rogat wordt drie keer zo groot als het huidige bedrijf.

De provincie Drenthe had in eerste instantie bepaald dat het industrieterrein in Rogat niet verder mocht uitbreiden. Omdat Van der Sluis echter een plaatselijke onderneming is waarvoor elders in Meppel geen geschikte locatie voorhanden is, heeft de provincie toch ontheffing verleend voor de uitbreiding van het aan de snelweg A28 grenzende bedrijfsterrein Rogat.

Geen gewenst effect

Al in 2008 nam de gemeente Meppel de eerste maatregelen om sluipverkeer door het centrum van Rogat tegen te gaan. In de Hessenweg en de weg Rogat zijn toen verkeervertragende bochten aangelegd. Deze bochten hadden het voor de bestuurders onaantrekkelijker moeten maken om Rogat als sluiproute te gebruiken. Die maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad. Afgelopen najaar is er in op de Hessenweg in Rogat al een speciale verkeerscontrole gehouden. Met de actie vroegen de inwoners van de buurtschap al aandacht voor het verkeersprobleem in het dorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.