Leegloop Treant begonnen, ziekenhuizen hebben extra geld nodig om omvallen te voorkomen

De Treant ziekenhuizen verliezen vooruitlopend op de sluiting van de spoedhulp in Stadskanaal en Hoogeveen al patiënten en personeel. Als de zorgverzekeraars niet met miljoenen aan ‘transitievergoeding’ over de brug komen, voorziet financieel topman Jean-Pierre van Beers geldproblemen.

Het moederconcern van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en zeventien locaties voor ouderenzorg presenteerde deze week positieve jaarcijfers over 2018. Na jaren van verlies bij de ziekenhuispoot hebben de ziekenhuizen vorig jaar 5,2 miljoen euro winst gemaakt en de groep als geheel 9 miljoen euro. Dat kwam door bedden en operatiekamers efficiënter te plannen, in te grijpen in de personeelssterkte en inkoopvoordelen.

Maar dit jaar loopt het financieel een stuk stroever, omdat patiënten en personeel al rekening houden met de plannen om de ziekenhuislocaties Refaja Stadskanaal en Bethesda Hoogeveen in te krimpen. ,,We zien een daling van het aantal polibezoeken in Hoogeveen en Stadskanaal en een stijging in Emmen, maar we verliezen ook patiënten aan omliggende ziekenhuizen’’, merkt Van Beers.

Voor 2 miljoen euro zzp’ers inhuren

Netto is het nu al een daling van 2 procent in het aantal patiënten, en dat kan nog verder oplopen, vreest Van Beers. ,,Door de sluiting van de kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal zijn we uiteindelijk ook 20 procent van onze patiënten kwijtgeraakt.’’

Ook het personeel houdt al rekening met de concentratieplannen. Het verloop was vorig jaar al 14 procent en de ziekenhuizen verwachten dit jaar ruim 2 miljoen euro extra kwijt te zijn aan het inhuren van tijdelijk personeel, vooral voor de spoedeisende hulpen (seh’s) en operatiekamers. ,,Het is moeilijk om mensen te behouden voor seh’s die uiteindelijk toch dicht gaan’’, zegt Van Beers.

Extra ambulances

De plannen om complexe zorg in Emmen te concentreren en Hoogeveen en Stadskanaal in te krimpen, kunnen op zijn vroegst begin volgend jaar worden uitgevoerd. Eerst moet de ambulancedienst extra ambulances in bedrijf hebben en het personeel dat daarbij hoort opgeleid hebben.

Andere ziekenhuizen in de regio, zoals Assen, Scheemda en Zwolle, moeten ook klaar zijn voor extra patiënten. En alle inspraakorganen en toezichthouders moeten nog akkoord gaan.

De zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en VGZ hebben wel toegezegd dat Treant een transitievergoeding krijgt, om de extra kosten van de reorganisatie op te vangen. Maar over de hoogte van die vergoeding zijn Treant en de verzekeraars nog in onderhandeling. Van Beers vergelijkt de situatie van Treant met het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen.

,,De zorgverzekeraars voelen zich gelukkig verantwoordelijk voor de situatie in deze regio, maar als de transitievergoeding niet komt, kunnen de ziekenhuizen hier ook zomaar omvallen.’’

Bonus

Treant wil ziekenhuispersoneel dat parttime werkt een bonus geven als ze meer uren gaan werken. Dat om het tekort aan personeel tegen te gaan en te voorkomen dat er nog meer zzp’ers en uitzendkrachten ingehuurd moeten worden. ,,We experimenteren met verschillende plannen om bestaand personeel meer in te zetten’’, zegt Van Beers.

Nachtzorg

De zorggroep verwacht in juli met de uitgewerkte plannen te komen voor de concentratie van complexe zorg en sluiting van de spoedhulpen in Hoogeveen en Stadskanaal. Zo moeten er nog afspraken komen over de nachtzorg in Stadskanaal en Hoogeveen.

Er komen in beide plaatsen wel aangeklede huisartsenposten, zogenoemde spoedposten, maar een echte spoedeisende hulp waar ambulances patenten kunnen brengen blijven er alleen in Emmen en Assen. Het is nog niet duidelijk of en hoe de huisartsendiensten de spoedposten 's nachts gaan bezetten.

menu