Leegstand troef in garageboxen Borger en Nieuw-Buinen

De huur van de garageboxen wordt steeds duurder, waardoor leegstand troef is in Borger en Nieuw-Buinen.

Leegstand is troef in de 97 garageboxen die eind vorig jaar door gemeente Borger-Odoorn zijn verkocht aan D.C. Immobilien GmbH.

De drastische huurverhoging leidt ertoe dat huurders massaal hun huur opzeggen. Voor dezelfde box, waarvoor inwoners van Nieuw-Buinen en Borger maandelijks 17 euro op rekening van de gemeente Borger-Odoorn moesten overmaken, vraagt de Duitse belegger nu 45 euro. Komend jaar komt daar nog eens een tientje per maand bij en het daaropvolgende jaar weer.

Vooral in Nieuw-Buinen is dat voor het overgrote deel van de huurders reden hun huur op te zeggen. ,,Toen de gemeente eigenaar was, stonden mensen in de rij voor een box en waren er wachtlijsten. , Nu zijn er van de 16 boxen aan de Primulastraat nog 5 verhuurd. En een van de huurders wil opzeggen’’, zegt omwonende Arend Hendriks, die zelf ook is afgehaakt.

Hetzelfde beeld schetst Freddy Moorlag. Hij huurde 25 jaar voor een zacht prijsje een box in het blok van 16 aan de Petuniastraat. ,,Ik heb de huur opgezegd. Er zijn nog vier of vijf boxen bezet.’’

Makelaar Beekenkamp in Nieuw-Weerdinge, die de regie voert over de verhuur van 97 garageboxen in Borger-Odoorn, wil niet ingaan op de vraag hoeveel er leegstaan. ,,Daar zie ik de toegevoegde waarde niet van in. Dit is stemmingmakerij.’’

De gemeente Borger-Odoorn was vanaf de jaren zestig tot eind vorig jaar eigenaar van 97 garageboxen: 60 in Nieuw-Buinen en 37 in Borger. Nadat de gemeente vergeefs had geprobeerd de boxen te slijten aan wooncorporatie Lefier, die ook eigenaar is van de meeste aangrenzende woningen, werden ze in de etalage gezet. D.C. Immobilien GmbH betaalde er uiteindelijk 312.500 euro voor, wat neerkomt op 3221 euro per box. Volgens de gemeente paste de verkoop in het streven om niet-strategisch vastgoed waar mogelijk af te stoten.

Huurders reageerden woedend toen ze hoorden wat de verkoop voor effect heeft op het huurtarief. Ze verweten de gemeente dit slecht te hebben gecommuniceerd.

Niet alleen in Nieuw-Buinen, ook in Borger lijken de veel hogere tarieven huurders van garageboxen af te schrikken. Al zegt een huurder van het blok aan Wieten dat daar van leegstand nog geen sprake is. ,,De boxen die zijn vrijgekomen omdat particulieren ze te duur vinden, worden nu gebruikt door ondernemers voor bijvoorbeeld meubelopslag.’’

menu