Lees terug: Dag 2 zaak 'moordbroers'

,,Ik hoop dat iedereen gelooft hoeveel spijt ik heb van de laffe moorden die ik heb gepleegd", zei Admilson R. donderdag toen hij het woord kreeg aan het einde van de tweede zittingsdag van het hoger beroep tegen hem. ,,Ik zal mezelf nooit kunnen vergeven."

Zijn broer Marcos las even daarvoor zijn eigen verklaring voor van papier. Hij liet weten dat ze 'uit radeloosheid' hadden gehandeld, maar hun daden niet te kunnen goedpraten.

De broers, die levenslang boven het hoofd hangt voor het doden van Berend Smit en het echtpaar Veenendaal, mochten aan het einde van de dag het woord doen, nadat eerder hun advocaten en de nabestaanden van de slachtoffers en hun advocaat aan het woord waren geweest.

De partner van Berend Smit, Ciska Postma, en de zoon en dochter van het echtpaar Veenendaal maakten zich nogmaals hard voor een levenslange gevangenisstraf. ,,Ingefluisterd door advocaten zie ik jullie acteren, maar jullie weten dondersgoed wat jullie hebben gedaan”, zei Marjan Veenendaal. ,,Levenslang is de enige passende straf. Dat is misschien onmenselijk, maar deze moorden zijn ook onmenselijk.” Namens nabestaanden van de familie sloot advocaat Richard Korver af met: ,,Beschermt u de maatschappij, alstublieft.”

Wim Anker, de advocaat van Marcos, pleitte donderdag tegen het opleggen van een levenslange gevangenisstraf. Hij noemde het kwalijk dat bij de plannen voor het aanpassen van de straf de staatssecretaris, en niet de rechtspraak, beslist of er na 25 jaar gevangenisstraf gratie wordt verleend. ,,Een staatssecretaris is slechts een politieke passant, willen we daar van afhankelijk zijn als het gaat om de ultieme sanctie in Nederland?” Anker noemde de huidige plannen ,,absoluut niet Straatsburg-proof” en sprak over ,,oude wijn in nieuwe zakken".

Over het aanhouden van de zaak tot de nieuwe regeling duidelijk is, waarvoor de advocaat-generaal woensdag pleitte, was Anker duidelijk: ,,Als het Hof overweegt aan te houden tot er een definitieve regeling ligt, kan men daaruit afleiden dat u graag de regeling van Dijkhoff wilt zien.” Hij vroeg zich hardop af wat voor signaal het Hof daarmee af zal geven.

Lees het liveblog hieronder terug.

Live Blog Dag 2. Hoger beroep Admilson en Marcos R.
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.