Lees terug: Provinciale Staten over vertrek Van der Tuuk

Ard van der Tuuk dient vandaag officieel zijn ontslag in. Eerder deze week liet hij nog weten dit niet van plan te zijn.

Onverwacht en pijnlijk

In de ontslagbrief schrijft Van der Tuuk onder meer: ,,Afgelopen donderdag werd door de overige leden van het College van Gedeputeerde Staten het vertrouwen in een goede onderlinge samenwerking met mij opgezegd. Een verschil in stijl zou de onderlinge chemie en daarmee het functioneren van het college in de weg zitten. Een zienswijze die mij voor een voldongen feit stelde, onverwacht en pijnlijk. Dat ik de gang van zaken betreur zal u niet verrassen, maar ik schik mij in het belang van Drenthe in de uitkomst."

Fractievoorzitter Goettsch. PvdA-lid Raven is het niets eens met haar manier van communiceren. FOTO JASPAR MOULIJN
Fractievoorzitter PvdA Roelie Goettsch

Anonieme bron

Van der Tuuk stelt geraakt te zijn door de vele hartverwarmende reacties die volgden op zijn vertrek, maar haalt ook fel uit: ,,Ik heb echter ook gezien hoe enkelen -ongetwijfeld onder druk van de toenemende berichtgeving - de beeldvorming naar hun voordeel poogden te kantelen door anoniem te speculeren over het hoe en waarom. Dat draagt niet bij aan onze opdracht: handelen in het belang van Drenthe en haar inwoners."

Lees de volledige ontslagbrief van Van der Tuuk hier.


Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar FOTO JASPAR MOULIJN
CdK Jacques Tichelaar


Motie

Met deze brief is zijn vertrek officieel en zal de aangekondigde motie van de SP om hem voor het college van Drenthe te behouden niets meer uithalen.

Van der Tuuk heeft recht op wachtgeld en is maximaal nog een maand in dienst van de Provincie, tenzij eerder een opvolger is benoemd.

Fractievoorzitter PvdA Roelie Goettsch FOTO JASPAR MOULIJN
Fractievoorzitter PvdA Roelie Goettsch

Provinciale Staten

Langdurige besluitvormingsprocessen van Ard van der Tuuk versus de daadkracht van de rest van het college. Zo legt gedeputeerde Henk Brink (VVD) de verschillende bestuursstijlen uit die leidden tot een breuk met zijn PvdA-collega. Volgens Brink, die zijn verklaring gaf in de vergadering van Provinciale Staten, werd hier meerdere malen met Van der Tuuk over gesproken, maar zorgde dit niet voor verbetering. ,,Het valt zwaar dat het zo niet verder kon en dat de wegen zich scheiden'', zei Brink woensdagmiddag in het Drents parlement. ,,De afgelopen dagen is er vooral in de media over gesproken, maar onze verantwoordelijkheid ligt hier in de Staten van Drenthe'', aldus Brink.

Dinsdagavond laat was hij samen met commissaris van de Koning Jacques Tichelaar nog aanwezig bij een crisisberaad van de PvdA, achter gesloten deuren en op een 'geheime' locatie. Brink zei veel respect te hebben voor de PvdA dat ze ondanks 'de pijnlijke situatie' in het college zijn blijven zitten. ,,Een moedige beslissing in het belang van Drenthe.'' Na zijn uitleg was het woord aan de PvdA.

H. Brink, T. Stelpstra en H.G. Jumelet. FOTO JASPAR MOULIJN
H. Brink, T. Stelpstra en H.G. Jumelet

'Het was een week die ons tot diep in onze ziel geraakt heeft'

Afgelopen donderdag kwam de zaak in een stroomversnelling, schetste fractievoorzitter Roelie Goettsch. Ze sprak met zowel Van der Tuuk als Tichelaar en Brink en stelde 'grote spanningen' vast  'die zouden kunnen leiden tot een breuk.' Goettsch: ,,Ik constateerde onverenigbaarheid van karakters die de uitvoering van het coalitie-akkoord in gevaar brachten.'' Uiteindelijk werd haar duidelijk dat het gebrek aan vertrouwen van het college in Van der Tuuk onherstelbaar was. ,,Het was een week die ons tot diep in onze ziel heeft geraakt. Er was een goede samenwerking tussen Van der Tuuk en de fractie. Ard heeft een belangrijke rol gespeeld en veel bereikt in het provinciaal bestuur in al die jaren.''  Na de verklaringen van Brink en Goettsch werd de vergadering geschorst. om 15.00 wordt de vergadering hervat.

Goettsch gaf aan dat eerder is gesproken over het 'bestuurlijke verschil' tussen Ard van der Tuuk en de drie andere gedeputeerden. Dit waren overleggen waar ook fractievoorzitters bij aanwezig waren. Dit leidt tot vragen van verschillende statenleden.

Kort overzicht van de reacties van statenleden op het vertrek van gedeputeerde Ard van de Tuuk in de statenvergadering op woensdag 13 april.

YouTube

Lees hoe de vergadering verliep in het onderstaand liveblog (of via de livestream van Drentsparlement.nl).

Live Blog Provinciale Staten van Drenthe over vertrek Van der Tuuk
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.