Lees terug: Verdachte brandstichting Hoogeveen voor de rechter

De eerste van de drie verdachte brandstichters uit Hoogeveen staat maandag voor de rechter. De man zou vorig voorjaar en in de zomer zeker zeven branden hebben gesticht. Dinsdag staan de andere twee verdachten voor de rechter.

Het gaat om mannen van 31, 34 en 40 jaar. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een deel van de brandstichtingen die veel onrust veroorzaakten in Hoogeveen. Sinds mei 2015 waren er bijna wekelijks een of meerdere branden in Hoogeveen.

Zeven branden

De 40-jarige man is maandagmiddag als eerste aan de beurt. Hij zou vorig voorjaar en in de zomer zeker zeven branden hebben gesticht. De man opereerde volgens het Openbaar Ministerie alleen. De Hoogevener is in augustus opgepakt. Hij heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor branden in en rond het centrum van Hoogeveen.

De man heeft een auto, containers en een schutting in brand gestoken. Daarbij liep een woning schade op. Een aantal keren sloeg hij vlakbij zijn eigen huis toe. De verdachte is onderzocht door een psycholoog en de psychiater. Zij adviseren om hem tbs met voorwaarden op te leggen.

Angst

Het gaat in totaal om vele tientallen gevallen van brandstichting. Meestal gingen auto’s, containers of schuurtjes in vlammen op. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar dat gevaar was er wel. De angst onder de bevolking was groot. Ook is er veel schade aangericht.

De brandweer en de politie hadden er hun handen vol aan. Na een reeks arrestaties, waaronder die van de drie verdachten, lijkt het de laatste maanden rustiger. In totaal zijn acht verdachten opgepakt. De politie benadrukt desondanks alert te blijven op mogelijke brandstichters.

Lees hieronder hoe de zitting verliep.

Live Blog Rechtszaak brandstichter Hoogeveen
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.