Het ministerie van Defensie heeft het Wilhelmina Ziekenhuis Assen laten weten geen ic-verpleegkundigen beschikbaar te hebben om bij te springen. Het ziekenhuis heeft daardoor twee van de zes bedden voor intensieve coronazorg tijdelijk gesloten.

Het Wilhelmina Ziekenhuis klopte vorige week aan bij andere zorginstellingen, het Rode Kruis en het leger met de vraag naar gespecialiseerde ic-verpleegkundigen. Woensdag liet Defensie weten dat het leger elders al medische bijstand moet verlenen.

Werkgeversorganisatie Zorgpleinnoord heeft wel enkele kandidaten aangeleverd maar die zijn nog niet inzetbaar. In ieder geval tot komende maandag moet het Asser ziekenhuis daardoor covid-patiënten die op de ic behandeld moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in de regio.

Dat overplaatsen lukt nog net, maar ook andere ziekenhuizen in het Noorden kampen met tekorten aan personeel en ic-bedden door het aanhoudend hoge aantal coronapatiënten. Zo zou het Martini Ziekenhuis Groningen acht van de veertien operatiekamers een week sluiten, maar besloot het ziekenhuis dat nog minimaal een extra week vol te houden. Daardoor blijft er meer plek over op de intensive care voor covid-patiënten en kan er meer personeel ingezet worden voor de coronazorg.

In een gezamenlijke persverklaring laten de negen noordelijke ziekenhuizen weten dat ze zich zorgen maken over het welzijn van hun personeel. Omdat het meivakantie is, wordt het moeilijker roosters rond te krijgen. De ziekenhuizen vragen personeel op vrijwillige basis in te springen op afdelingen die het te druk hebben. Waar dat niet genoeg is, moeten ze ziekenhuizen de reguliere zorg verder afschalen.

Ate van der Zee, bestuursvoorzitter van het UMCG en voorzitter van het regionale overleg ROAZ zegt erover: ,,We vragen al lange tijd veel van onze medewerkers en het einde is nog niet in zicht. De beelden van de te drukke parken en pleinen op Koningsdag zijn dan ook best lastig om naar te kijken. Maar we houden vol, we zijn als zorgbestuurders in Noord-Nederland ongelofelijk trots op alle zorgpersoneel dat zich blijft inzetten voor de zorg voor alle patiënten die hun hulp zo hard nodig hebben.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe