Leging Hoogeveense GFT-bak in november toch twee keer

De gemeente Hoogeveen wil het besluit om de groene afvalbak in november nog maar een keer te legen wijzigen in twee maal. Burgers klaagden over de halvering, omdat ze die maand nog veel blad- en snoeiafval aanbieden.

Verbetering

De gemeenteraad moet donderdag een besluit nemen over dit voorstel, dat per direct ingaat. Aanleiding is de in 2015 aangepaste afvalstoffenverordening. De raad ging toen in meerderheid akkoord met de doelstelling om op 1 januari 2017 minimaal 65 procent van het afval gescheiden in te zamelen. Daarbij moest het inzamelsysteem ‘geoptimaliseerd’ worden.

Die verbetering bestond onder meer uit het verlagen van de inzamelfrequentie van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de periode van 1 november tot 1 maart. De groene container zou dan niet tweewekelijks, maar nog maar één keer per maand geleegd worden omdat in die maanden weinig tot geen tuinafval wordt aangeboden. Het moest ook leiden tot een efficiëntere afvalscheiding en kostenbesparing.

Klachten

Een aantal burgers trok bij de gemeente Hoogeveen en Area Reiniging aan de bel over de novembermaand. Ook Dagblad van het Noorden ontving klachten over de ‘uitgeklede’ inzameling in met name de novembermaand. ,,We hebben nogal wat bomen staan die veel blad verliezen’’, schetste een inwoner van Hoogeveen. ,,Waar moet ik met dat blad naar toe? Ooit waren er bladkorven, maar die zijn grotendeels wegbezuinigd.’’ Een ander: ,,Ik heb in november veel groen- en snoeiafval.’’

De klachten en signalen hebben de gemeente tot het inzicht gebracht dat de novembermaand terug moet naar een inzameling van twee keer per maand. ,,Wijziging van de GFT-inzamelfrequentie in november sluit beter aan bij het tuinseizoen’’, constateert het college. ,,Daarom stellen we voor die te verhogen naar één keer per twee weken.’’

Geen financiële gevolgen

Volgens het college heeft de wijziging geen financiële gevolgen. ,,De kosten van één extra inzamelronde van GFT in november zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de totale kosten op jaarbasis.’’ De gemeente wil de inzamelfrequentie voor GFT in de periode van 1 december tot 1 maart wel handhaven op eenmaal per vier weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.