Leiders graafmachinebende gaan 4 en 3 jaar cel in voor grootschalige Marktplaatsoplichting

De verdachten van de zogeheten graafmachinebende bij een eerdere zitting. Illustratie: Archief DvhN/Annet Zuurveen

Voor het leidinggeven aan een criminele organisatie en zeven gevallen van oplichting moet Franz I. uit Assen vier jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in zijn woonplaats donderdag.

De 57-jarige I. hield zich samen met zijn neefje Michel I. (30) en schoonzoon Maik V. (37) uit Assen tussen 2014 en mei 2016 bezig met grootschalige oplichting via Marktplaats.

'Geraffineerd en gewetenloos'

De drie boden onder valse bedrijfsnamen allerlei graafmachines en trekkers aan. Klanten die een machine dachten te kopen, kregen niks geleverd. Volgens de rechtbank ging de bende geraffineerd en ‘ogenschijnlijk gewetenloos’ te werk.

Zo’n 1300 advertenties op de online verkoopsite werden in 2014, 2015 en 2016 gelinkt aan de ‘graafmachinebende’ en meer dan zeventig gedupeerden stapten naar de politie. Sommigen waren voor duizenden euro’s gedupeerd. De verdachten, veertien in totaal, stonden begin april terecht voor twaalf gevallen van oplichting.

De rechtbank ziet ook de Assenaren Maik V. en Michel I. als leidinggevenden van de criminele organisatie. Zij werden veroordeeld tot vier en drie jaar cel. Maik V. heeft altijd ontkend dat hij er iets mee te maken had, maar volgens de rechtbank is er genoeg bewijs.

Franz I. en Michel I. bekenden bij de politie een groot deel van de misdrijven. Het Openbaar Ministerie eiste begin april zes jaar tegen de oudste van de twee en vijf tegen zijn neefje. Dat hun straffen twee jaar lager uitvallen, komt onder meer omdat de rechtbank niet alle misdrijven bewezen acht.

De rechtbank nam het de twee wel erg kwalijk dat ze, na hun arrestatie in maart 2015, verder gingen met hun oplichtingspraktijken ,,als betrof het de gewoonste zaak van de wereld.” De twee kwamen in augustus dat jaar na 156 dagen voorarrest vrij en een tijdje later kreeg de politie nieuwe tips van oplichting.

De werkwijze leek verdacht veel op die van de graafmachinebende. In mei 2016 pakte de politie het duo opnieuw op. Toen werkten ze vanuit vakantiehuisjes op de Veluwe, terwijl ze dat in 2014 en 2015 vanuit een van hun huizen op een woonwagenkamp in Assen.

De bende ronselde mensen om hun bankpas en –rekening te kunnen gebruiken om geld op te laten storten. Ook gebruikte ze anderen om overgemaakt geld van argeloze kopers te pinnen, zodat ze zelf niet werden gefilmd bij een bankfiliaal. Deze handlangers kregen daarvoor een kleine vergoeding.

Assenaar Jeroen V. (29) was een van die zogenaamde ‘cashers’. Voor zijn aandeel bij meerdere gevallen van oplichting en deelname aan de criminele bende veroordeelde de rechtbank hem tot anderhalf jaar celstraf. Hij omschreef zichzelf tijdens de rechtszaak als loopjongen, maar volgens de rechtbank speelde hij helemaal niet zo’n ondergeschikte rol als hij deed voorkomen.

Vijf andere bendeleden uit Assen en Fluitenberg kregen straffen 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijk opgelegd. In totaal moet de groep duizenden euro’s aan schadevergoeding betalen aan circa tien gedupeerden.
 


 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe