Het botert nog niet tussen de psychiatrische instelling Lentis en de inwoners van Zuidlaren. Dorpsbewoner Herman de Muinck, tevens vrijwilliger op Dennenoord, maakt zich grote zorgen.

Twee onderwerpen vertroebelen de relatie tussen Lentis en het dorp. Het eerste is de geplande uitbreiding van de forensische kliniek met een woonvorm voor negen tbs’ers die in de laatste fase van hun behandeling zitten. Het tweede de geplande sluiting van De Kimme, het complex op Dennenoord met onder meer een theater en sportfaciliteiten.

Petitie met 2203 handtekeningen

Begin dit jaar was Zuidlaren in rep en roer over de komst van de woonvorm in Het Witte Huis. Die zou deze maand van start gaan, maar dat is vanwege de coronacrisis uitgesteld. Veel dorpsbewoners vrezen voor hun veiligheid, eind maart kreeg burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo nog een petitie met 2203 handtekeningen van mensen die zich grote zorgen maken.

Begin februari hield Lentis nog vier informatieavonden over de woonvorm. Het bestuur beloofde de communicatie met de dorpsbewoners te verbeteren. Maar van de toezegging om een klankbordgroep op te richten, is nog niet veel terechtgekomen.

De Muinck heeft er begrip voor dat een klankbordgroep nu door de coronacrisis niet bijeen kan komen. „Toch zou het goed zijn om ook in deze periode de contacten te leggen. Via e-mail en videobellen kun je ook communiceren.” Hij wijst op de veelvuldig voorkomende personeelstekorten bij tbs-klinieken en andere vormen voor zorg aan psychiatrische patiënten die met het strafrecht in aanraking zijn geweest.

Renovatie De Kimme zou te veel geld kosten

Theater De Kimme is niet alleen voor cliënten en medewerkers van Lentis waardevol, ook dorpsbewoners bezoeken er graag voorstellingen en activiteiten. Een petitie voor het behoud van het complex trok 770 handtekeningen. De Muinck staat hiervoor graag in de bres.

Lentis wil van het gebouw af omdat een noodzakelijke renovatie te veel geld zou kosten. Het zou ten koste gaan van de zorg.

‘Lentis communiceerde te laat over sluiting De Kimme’

De Muinck: „Ik snap dat Lentis zijn geld aan zorg moet besteden, daarom heb ik ook geprobeerd om bij de gemeenteraad in Tynaarlo te vragen of we iets tegen de sluiting kunnen doen. Vervolgens bleek echter dat Lentis eigenlijk al twee jaar geleden heeft besloten om De Kimme te sluiten en geen onderhoud meer te plegen. Veel voorzieningen zijn er al weggehaald. Ik vind dat Lentis ons eerder van dat besluit op de hoogte had moeten stellen, dan hadden wij meteen geweten hoe de vlag er bij hing.”

Lentis is om een reactie gevraagd, maar is vanwege de coronacrisis nog niet in staat die te leveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe