Levenslang geëist in hoger beroep moordbroers

Tegen de broers Admilson en Marcos R. is in het hoger beroep dat woensdag speelde in het Gerechtshof in Leeuwarden opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie acht de ex-militair en zijn jongere broer schuldig aan drievoudige moord. Ze hebben bekend dat ze Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo hebben omgebracht. “De maximale gevangenisstraf in Nederland is levenslang. Soms is dat de enige straf die recht doet aan de ernst van de feiten”, betoogt de advocaat-generaal. 

In november vorig jaar eiste het Openbaar Ministerie eveneens levenslang. De rechtbank in Assen toonde zich toen kritisch ten aanzien van een levenslange straf omdat deze uitzichtloos zou zijn en daarom in strijd met regelgeving van het Europese Hof. De broers uit Hoogeveen kregen allebei een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd, daarnaast kreeg Admilson R. tbs met dwangverpleging.

Zowel het Openbaar Ministerie als de broers gingen in hoger beroep.  Volgens de advocaat-generaal is er sindsdien op korte termijn veel gebeurd om aan de eisen die het Europese Hof stelt aan een levenslange gevangenisstraf te voldoen. “De Hoge Raad heeft een periode ingelast om te komen tot een regeling die in overeenstemming is het met Europees Verdrag voor de rechten van de Mens. De Hoge Raad heeft daarbij nadrukkelijk niet de deur dichtgegooid maar gekozen voor aanhouding.” Een levenslange gevangenisstraf is in de nieuwe opzet niet langer uitzichtloos. Er zal na 25 jaar, onder strikte voorwaarden, een herbeoordeling plaatsvinden.

De advocaat-generaal vraagt het Hof desnoods de beslissing om levenslang op te leggen uit te stellen, tot duidelijk is hoe de levenslange straf er uit gaat zien. Dat betekent dat het nog langer zal duren voordat verdachten en nabestaanden van de slachtoffers duidelijkheid hebben.

Dat tijdsverloop valt volgens de advocaat-generaal in het niet tegen de straffen die zijn opgelegd en de ernst van de feiten.  Morgen is de tweede zittingsdag in Leeuwarden. Dan krijgen nabestaanden van de slachtoffers de mogelijkheid om gebruik te maken van het spreekrecht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.