Levenslang geëist tegen moordbroers Hoogeveen

Het hoger beroep tegen Admilson en Marcos R. wordt woensdag en donderdag in het hof in Leeuwarden behandeld.

In november werd aan de broers uit Hoogeveen allebei 30 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens de moord op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal en doodslag van Berend Smit. Admilson R. werd daarnaast veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Tegen die straf zijn zowel het OM als de advocaten van de broers in beroep gegaan. Het OM acht de twee schuldig aan drievoudige moord en zal naar verwachting levenslang eisen. De broers worden individueel van elkaar ondervraagd.

Verantwoordelijk

In het hoger beroep tegen de ‘moordbroers’ Admilson en Marcos R. verklaart de eerstgenoemde verantwoordelijk te zijn voor het doden van zowel Berend Smit als het echtpaar Veenendaal. Broer Marcos krijgt door ex-militair Admilson de rol van uitkijk toebediend: “Eén man is geen man, ik had ogen en oren aan de achterkant nodig”, verklaarde Admilson R. “Ik ben degene die gemoord heeft. Ik hoop dat dat duidelijk is. Marcos was er slechts bij."

Ondervraging

Het Hof in Leeuwarden ondervraagt in de ochtend de broers afzonderlijk van elkaar, dit gebeurde onder protest van de advocaat van Marcos R, Wim Anker. Het Hof zette de afzonderlijke ondervraging door ‘voor een zuivere behandeling van de zaak.’ Ex-militair Admilson R. reageert geërgerd dat hij bepaalde feiten in beide zaken nogmaals moest uitleggen. Hij uit zich in militaire commandotaal, zo spreekt hij over ‘acties en missies’ en beantwoordt bevestigend dan wel ontkennend met de termen ‘positief’ of ‘negatief’.

Beide broers zeggen zich niet alles meer te kunnen herinneren. Na het verhoor van beide broers in de ochtenduren, wordt vanmiddag ingegaan op hun persoonlijke situatie. Ook wordt verwacht dat de advocaat-generaal het requisitoir zal uitspreken en de strafeis zal formuleren.

Lees het liveblog van de eerste dag hieronder terug.

Live Blog Hoger beroep Admilson en Marcos R.
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.