Arie Brouwer overhandigt het tijdschrift aan CdK Jetta Klijnsma. Op de achtergrond schrijver Jan-Willem van der Kolk

Levensverhaal van verzetstrijder Thie Brouwer uit Gasselternijveenschemond, 'baken in de storm', vastgelegd

Arie Brouwer overhandigt het tijdschrift aan CdK Jetta Klijnsma. Op de achtergrond schrijver Jan-Willem van der Kolk Foto: Gerrit Boer

De diepgelovige Drentse boer Thie Brouwer, in de oorlog actief binnen het verzet, was geen vechtjas maar een drijvende kracht achter de schermen. Zijn levensverhaal is opgetekend. En Johannes Post is nooit ver weg.

Jan-Willem van der Kolk legde de levensloop van Thie Brouwer vast en schreef erover in streekhistorisch tijdschrift Veerten.

In Onderduikersmuseum Nieuwlande kreeg de Drentse commissaris Jetta Klijnsma woensdag het eerste exemplaar uit handen van Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie Brouwer.

Boer in hart en nieren

Thie Brouwer werd in 1902 geboren in Gasselternijveenschemond. Hij was boer in hart en nieren, zo vertelde zoon Arie. ,,En een echte anti-revolutionair. Bescheiden ook. Hij bleef het liefst wat op de achtergrond.’’

Schrijver Van der Kolk typeert hem als een man van principes, door en door gereformeerd en een groot organisator. Onverzettelijk in zijn overtuiging. ,,Ik beschouw Thie Brouwer als een baken in de storm. Tijdens de oorlog maar ook daarna.’’

Na de bevrijding van ons land werd Brouwer voedselcommissaris en was hij zestien jaar wethouder van de gemeente Assen, statenlid en gedeputeerde van de provincie Drenthe.

Praten over de oorlog

Pas op hoge leeftijd -Thie Brouwer was al een jaar of 80- sprak hij met kinderen en kleinkinderen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die legden het vast op schrift, waarna Van der Kolk er in breder verband een artikel over schreef.

,,Eervol’’, vindt de auteur, die niet de pretentie had om compleet te zijn. ,,Ik schets in grote lijn hoe Thie is opgegroeid en hoe hij in het leven stond.’’ Brouwer was bevriend met verzetsman Johannes Post. Ze genoten dezelfde opvoeding en geloofsonderricht.

Meerwaarde

Het levensverhaal is in dat opzicht ook van meerwaarde voor de levensgeschiedenis van Post. Gebeurtenissen krijgen verduidelijking en maken het beeld completer. Voor Onderduikersmuseum Nieuwlande van waarde, zo stelde bestuurslid Hanneke Rozema.

Behalve het levensverhaal, kreeg het museum een sleutel in bezit. Een sleutel met een verhaal. In 1944 zou een kraak worden gezet in het gemeentehuis van Voorburg om bonkaarten uit de kluis te ontvreemden. Door de executie van Johannes Post, twee dagen eerder, is de overval afgeblazen.

Zeep

,,De sleutel kwamen we tegen bij het opruimen’’, vertelde zoon Arie. Volgens zijn vader was het nagemaakt door een sleutelmaker die een stuk zeep kreeg met de afdruk van de originele sleutel.

De sleutel wordt opgenomen in de tentoonstelling ‘Gezocht’ over de gebroeders Johannes en Marinus Post in het Onderduikersmuseum.

‘Hij was er voor iedereen’

Volgens commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma heeft Thie Brouwer veel voor deze provincie betekend. ,,Hij was er voor iedereen, zowel in de oorlog als er na.’’

Ze is blij dat mensen verhalen blijven vertellen en die ook vastleggen, zodat ze niet in de vergetelheid raken of meegaan in het graf.

Thie Brouwer overleed op 18 september 1988 in Bilthoven. Hij werd vanuit de gereformeerde kerk in Gasselternijveen begraven. Daar was Brouwer gedoopt, deed hij belijdenis en was hij getrouwd.

menu