Lid glasvezelcoöperatie Midden-Drenthe stapt op en verwijt raad ‘Noord-Koreaanse toestanden’

Twee leden van de ledenraad van glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe zijn vorige week uit onvrede opgestapt. ,,Ik wil mezelf recht in de ogen kunnen kijken.”

Piet van den Berg uit Spier, één van de twee opgestapte leden, vond dat de Raad van Commissarissen (RvC) wel wat had uit te leggen na de breuk tussen de coöperatie en de twee providers Plinq en Netvisit in februari van dit jaar. Hij diende daarom een motie van ‘hoop en verwachting’ in. ,,Ik wilde weten of er is nagedacht over de gevolgen van de breuk voor de financiële haalbaarheid van de zaak en of we juist en actueel zijn geïnformeerd.”

Eerst stemmen, dan op de agenda

Maar dat verliep niet zoals hij verwachtte. ,,De agendacommissie meende dat over de motie eerst in een vergadering gestemd moest worden. Bij een meerderheid zou de motie op de agenda van de ledenvergadering terechtkomen.’’ Maar zover kwam het niet. ,,Aan zo’n filter werk ik niet mee”, zegt Van den Berg. ,,Op deze manier is geen debat mogelijk. Terwijl ik graag van de RvC de overwegingen wilde horen, zodat ik mijn standpunt kan bepalen.”

Voor Van den Berg en een medelid, die niet bij naam genoemd wil worden, is het de druppel. ,,Begrijp me goed: het gaat mij er absoluut niet om het project de nek om te draaien. Maar ik vind dat ik de leden zo niet op een zuivere manier vertegenwoordig.”

Een belronde langs verschillende leden levert weinig op: praten willen ze niet. Eén van de leden: ,,Als u mij vier vragen geeft, hoeft dat niet op veertien kantjes. En dat is alles wat ik er over zeg.” Een ander lid: ,,Iedereen maakt zijn eigen afweging. Maar het is niet de mijne.”

Willem Tanis, net als Van den Berg afkomstig uit Spier, is voorzitter van de ledenraad. Hij bevestigt dat de twee uit onvrede zijn opgestapt. ,,Wij vinden dat jammer, want we wilden best het gesprek aan. Maar zover is het niet gekomen.”

Deur staat open

Met een onduidelijke procedure heeft het voorval volgens Tanis niets te maken en ook aan communicatie schort het niet. ,,Er is een goede verstandhouding tussen de Raad van Commissarissen en de Ledenraad. Het overgrote deel van de leden deelt de kritiek van Van den Berg niet. De ledenraad heeft hem alle ruimte gegeven om de motie in te dienen.”

Tanis: ,,Als hij zegt: ik wil terugkomen, de deur staat open. Hij wordt niet uitgebannen, absoluut niet. Sterker nog: we hebben hem nodig. Van den Berg heeft af en toe scherpe, maar goede opmerkingen.”

Sterk Midden-Drenthe, dat nu volop bezig is met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente, is een burgerinitiatief. Het beleid wordt uitgezet door de vijfkoppige Raad van Commissarissen. Peter de Vries en Roel Seele, de twee directeuren, voeren dat beleid uit. Het is aan de twintigkoppige ledenraad om het beleid van de RvC te toetsen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 31.249 nieuwsbriefabonnees

-->

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.