Lidl in winkelcentrum Marsdijk in Assen mag uitbreiden

De supermarkt Lidl in winkelcentrum Marsdijk mag uitbreiden. De gemeenteraad stemde donderdag unaniem in met het plan. Buurtbewoners hebben grote bezwaren tegen de uitbreiding.

Het plan

De Lidl in Marsdijk gaat over een weg heen bouwen om een winkel te maken die dubbel zo groot wordt. Daarvoor wordt wijkcentrum De Dissel gesloopt en krijgen de wijkverenigingen aan de overkant een plek. Bovendien komt er aan de kant van de Mahatma Gandhiweg een grote parkeerplaats en worden de bomen voor de Dissel gekapt.

De bezwaren van de buurt

Jan Bremer die de bewoners van de flat Beunheugte vertegenwoordigt, had grote bezwaren tegen deze manier van uitbreiden. In deze krant zei hij te vrezen voor zijn uitzicht ‘een industrieterrein’ maar vooral voor de veiligheid van de scholieren die iedere dag van en naar de Marsdijkhal moeten lopen en fietsen. Nu doen zij dat nog over de weg die straks volgebouwd wordt.

‘Geen bouwverkeer in scholierenfietsspitsuren’

Raadslid Anna Hendrikse van het CDA haakte erop in en vroeg wethouder Janna Booij om het bouwverkeer niet in fietsspitsuren van de scholieren te laten rijden, in verband met de veiligheid.

Wethouder Janna Booij (Stadspartij PLOP) zegde toe dat er overlegd wordt met zowel de uitvoerder als de schooldirecteuren van De Borg en De Marskramer over hoe er gebouwd kan worden zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan waarbij vrachtwagens en scholieren door elkaar rijden.

Booij: ,,Ook na de voltooiing zullen we de verkeerssituatie monitoren en maatregelen treffen als dat nodig is.’’

‘Verordening laden en lossen aanpassen’

Hendrikse vroeg verder om de verordening voor het laden en lossen bij het winkelcentrum gelijk te trekken met de rest van de winkels in Assen. Tot nu toe mag op andere tijden geladen en gelost worden dan elders in de gemeente. Ook een grote ergernis van de buurtbewoners die zeggen dat ze er lawaaioverlast van hebben omdat het soms al vanaf vier uur ‘s ochtends begint. Booij zei dat ze naar de verordening gaat kijken.

Adinda Bornkamp van D66 uitte, voor ze instemde met het plan, zorgen over de verhuizing van het wijkcentrum. ,,Stem het sloopproces van de Dissel nou goed af, zodat de levendige locatie voor de buurt behouden blijft.’’ Booij antwoordde daarop dat er al overleg loopt met de Dissel om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Kunstwerk Noorderzon

André Dik van Stadspartij PLOP had andere zorgen: het kunstwerk Noorderzon van Wia van Dijk dat voor de Dissel staat. ,,Laat dat kunstwerk niet met de Noorderzon verdwijnen.’’ Maar ook hij kon opgelucht ademhalen, de Noorderzon krijgt een plek bij de nieuwe locatie van het wijkcentrum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.