LieFair: houtgestookt brood en bier

Waar een klein dorp groot in is. In Lieveren viert LieFair zondag zijn eerste lustrum. Lambert Sanneman verwacht 10.000 bezoekers.

10.000 is veel voor Lieveren.

,,Wat! Vorig jaar hadden we 12.000 bezoekers. Maar er zijn zondag veel evenementen in de buurt. Een foodtruckfestival in Roden, zomerfeest in Vries, Preuvenement in Assen. We zitten altijd in het laatste weekeinde van augustus. Wij gaan uit van onze eigen kracht.”

Er zijn 125 standhouders op de fair?

,,130. Ze komen overal vandaan. Uit heel Nederland, maar ook uit de buurt. Dit jaar hebben een standhouder uit België en een uit Duitsland..”

Wat is een bijzondere stand?

,,Brandhof bakt in een mobiele houtgestookte oven oerbrood. En Maallust uit Veenhuizen heeft een speciaal bier voor onze fair gebrouwen.”

Hoe kunnen we LieFair het beste omschrijven?

,,We staan bekend om onze laagdrempeligheid. We vragen geen entree, maar houden de kwaliteit van stands wel hoog. We proberen een mediterrane sfeer te creëren waar je veel mediterrane producten kunt proeven. Het weer hebben we in elk geval mee. ”

Jullie vieren het eerste lustrum.

,,We doe het met tien mensen. We zijn vijf jaar geleden begonnen met tachtig stands, nadat we driehonderd mensen hadden aangeschreven. We zijn van de zaterdag naar de zondag gegaan.”

De fair is rond het café in het dorp.

,,Ja, er is een route in de vorm van een acht uitgezet. Bezoekers kunnen in een lus lopen. ”

Waar laten jullie die 10.000 bezoekers?

,,Weilanden doen dienst als parkeerplaats. Scouts uit Roden begeleiden het verkeer. Parkeren kost twee euro. Eén euro is voor de scouting, wij krijgen 50 cent en 50 cent gaat naar de boeren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.