Liever een Groningse scheur dan een Drentse scheur

In Drenthe ontstaat een vreemde situatie over de afhandeling van aardbevingsschade. De gasopslag Langelo valt wel onder het nieuwe Groningen-protocol, de rest van de provincie niet. Tenzij ....

De vlag kan uit in Langelo en omgeving. Schade als gevolg van de ondergrondse gasopslag valt onder de nieuwe regels van het Groningen protocol, zo maakte minister Wiebes deze week bekend. Omdat onder Langelo gas uit de Groninger gasbel wordt opgeslagen. Een onafhankelijke commissie, buiten de NAM om, zal de schadegevallen registeren en beoordelen. Opmerkelijk, in Langelo zijn de laatste jaren geen aardbevingen geregistreerd. Wel bodemdaling en bewoners spreken van trillingen.

Meer gas uit Denthe

,,Mooi dat de regeling ook voor ons geldt”, zegt Albert Wemmenhove van de werkgroep Steenbergen, het dorp waar vanuit veel schademeldingen komen. ,,Maar ik ben deels blij, deels niet. De productie in Groningen gaat omlaag, de gasopslag Langelo zal daarom vaker moeten bijspringen. Minder gas uit Groningen betekent meer gas uit Drenthe.”

De rest van Drenthe lijkt buiten de boot te vallen. In Annerveen, Assen, Emmen, De Wijk, overal waar de gasmaatschappijen de zogeheten kleine velden exploiteren. Deze doen niet mee in het protocol van Wiebes. Dat betekent dat bewoners met schade wel zaken met de NAM moeten doen en zelf moeten aantonen dat de schade door gaswinning is ontstaan. In plaats van de omgekeerde bewijslast, waarbij de NAM moet aantonen dat de schade niet door gaswinning is veroorzaakt.

De ene scheur wel, de andere niet

Het levert gekke situaties op. Woon je in Zuidlaren en heb je schade gemeld van de aardbeving bij Kropswolde van februari 2015, dan valt die wel onder de het nieuwe schadeprotocol. Want Kropswolde maakt deel uit van het Groninger veld. Heb je schade van een schok bij Annerveen in december 2016, dan valt het niet onder het protocol. Want Annerveen is een klein gasveld.

Drenthe telt 27 kleine gasvelden, waarvan er op het moment 13 in gebruik zijn. Dat levert in totaal ongeveer 700 miljoen kubieke meter gas per jaar. De NAM heeft een update van de vergunning aangevraagd voor de gaswinning uit meerdere gasvelden: Assen, Assen-Zuid, Eleveld, Witten, Witterdiep, Vries, Een, Zevenhuizen. Daarvan zijn drie velden in gebruik: Assen, Vries en Eleveld. De rest is nagenoeg leeg, of heeft nog nooit gas geproduceerd. Eleveld en Vries staan de komende jaren garant voor 500 miljoen kubieke meter gas elk, Assen voor 300 miljoen kuub.

Kortom, de ene scheur in Zuidlaren valt wel onder het nieuwe protocol, de andere niet. Het is burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo een doorn in het oog. ,,In De Groeve is dit ook te merken’’, vertelt hij. ,,Mensen daar zitten nog te wachten op schadeherstel, terwijl dat 400 meter verderop al lang geregeld is. Dat is aan de andere kant van de provinciegrens en daar geldt de omgekeerde bewijslast. Dit is aan een burger echt niet uit te leggen.’’ Thijsen dreigt met de rechter als de regeling voor Groningen niet voor Drenthe gaat gelden.

Meten met twee maten

Nico Broekema van de groep NAM-schade Emmen vindt dat er met twee maten wordt gemeten. Hij werkt aan het Platform Mijnbouwschade Drenthe. Hij steunt Thijsen. ,,Eigenlijk zou voor heel Nederland natuurlijk dezelfde regeling moeten gelden.”

Ondergrondse gasopslag Langelo

Sinds 1997 slaat de NAM gas op in dit uitgeputte veld dat zich uitstrekt van Huis ter Heide tot aan Leek. De opslag fungeert als buffer voor koude perioden. Van april tot november wordt er Gronings gas in de opslag gepomt, van november tot april wordt het er uit gehaald. De opslag bij Langelo wordt ook wel USG (underground gas storage) Norg genoemd. De NAM mag er maximaal 5 miljard kubieke meter gas opslaan. In de kleinere gasopslag Grijpskerk (2 miljard kuub) wordt gas opgeslagen voor de industrie.

Langelo in cijfers

  • Putten: 6
  • Maximale capaciteit: 7 miljard kuub
  • Toegestane capaciteit: 5 miljard kuub

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.