Lijsttrekkersdebat in Hoogeveen: vuurwerk zoekt aansteker

Er was met spanning uitgekeken naar het ‘grote lijsttrekkersdebat’ dinsdagavond in theater De Tamboer in Hoogeveen, maar de half leeggelopen zaal na de pauze zei eigenlijk genoeg. Het vuurwerk stond klaar, maar een aansteker miste.

Op de dag dat de PvdA een stevig persbericht de wereld in slingerde over de gang van zaken rond de geplande ijsbaan met zwembad, andere politieke partijen in dit dossier ook klotsende oksels ontwikkelen en de wethouder (pardon: lijsttrekker) van Gemeentebelangen klaar stond om ‘alles te pareren’, bleef het onderwerp deze dinsdagavond bijna onaangeroerd.

Het was dat de zaal het op de agenda zette.

De licht grieperige, maar prettig snedige presentator Serge Vinkenvleugel wenste er niet veel tijd aan te besteden. ,,Omdat’’, zo zei hij tussen twee slokken thee door, ,,we vanavond de raadsvergadering niet over gaan doen.’’

Het politieke geloof over de BAM

Nee, dat hoefde ook niet. Maar wat is mis met voortborduren? Nieuwe invalshoeken vinden? Aanhaken bij de brandende actualiteit? Het bleef nu bij een gortdroog ja-nee rondje over ‘het politieke geloof’ of bouwbedrijf BAM inderdaad vier miljoen euro ‘winst’ uit een ander project in het ijsbaanproject zou hebben gestoken. De collegepartijen dachten van wel. Want wie kent de filantropische BAM nou niet?

Toch jammer dat het item niet verder kwam. Een gemiste kans. Zoals wel meer prikkelende onderwerpen op de plank bleven liggen. Vooral voor de pauze kabbelde het debat voort. Er waren best serieuze onderwerpen, daar niet van. Veiligheid, parkeren, het stadscentrum, werkloosheid: over alles was wel iets te zeggen. Maar bij gebrek aan pittige munitie bleef het op het podium lenteachtig lief. De Russische beer brak niet los.

Nou, hij gromde soms even.

De tochtscholen in Wolfbos

Maar toen was het al één uur en achttien minuten later. Even leek een stelling over onderwijs als de spreekwoordelijke nachtkaars te doven, toen lijsttrekker Inge Oosting (PvdA) het onderwerp slim op de huisvesting betrok: de belabberde tochtscholen in de wijk Wolfsbos, die het de voorbije vier jaar maar moesten rooien. En waar geen extra geld voor beschikbaar kwam, terwijl Hoogeveen wel eventjes 31,8 miljoen wil uittrekken voor die ijsbaan met zwembad.

BAM! (En dan niet dat bouwbedrijf).

Rapen gaar

Een paar rapen werden heel snel gaar: om precies te zijn bij de wethouders Vos en Steenbergen (excuus: de lijsttrekkers van ChristenUnie en Gemeentebelangen) die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk inhoud en stenen. Ze stelden dat er wel degelijk van alles was gedaan op onderwijsgebied, dat er inderdaad twee wethouders op onderwijs nodig zijn en dat de PvdA er een karikatuur van maakte. De zaal veerde op.

Maar toen was het pauze.

De uitschieter had te weinig overtuiging voor een deel van de belangstellenden om na de koffie/thee terug te keren. De zaal was nog maar voor de helft gevuld. Niet dat deze diehards volop beloond werden, maar gelukkig kwam ziekenhuis Bethesda wel op de snijtafel.

Bloemen voor Giethoorn

De bloemen waren hier voor CDA-lijsttrekker Erik Giethoorn. Nadat een aantal partijen succes claimde voor hun inspanningen om het ziekenhuis voor Hoogeveen te behouden, kantelde de discussie naar de toekomst. En ach, GroenLinks, SP en VVD voelden eigenlijk wel voor de komst van dat nieuwe grote Drentse ziekenhuis bij Beilen. Dan konden de kleine ingrepen in Hoogeveen blijven, met dagpoli. Stukje realiteitsdenken, toch?

Met de allure en dramatiek van een volleerde Tom Hanks sloeg Giethoorn de hand voor de mond. Overslaande stem: ,,Ik weet niet wat ik hoor! Jullie willen Bethesda zomaar even weggeven! Waar hebben we al die jaren dan voor gestreden?’’ Applaus in de zaal. Had Giethoorn een buiging in gedachten? Hij stond per slot van rekening in het theater. De christendemocraat hield het bij een tevreden grijns.

A27, A37: lastig

Viel er ook nog wat te lachen? Zeker. SP-lijsttrekker Jutta van den Oord die naar het podium liep toen om de lijsttrekker van SGP werd gevraagd. Het is ook maar één lettertje verschil. Of GroenLinks die in een fel betoog voor windmolens langs de Drentse snelwegen de A28 en A27 noemde... Ach, al die vermaledijde wegnummers ook. Lijsttrekker Ben Buskes weet heus wel dat het A37 moet zijn.

De dijenkletser van de avond was voor de SGP, nu niet in de raad vertegenwoordigd. De stoïcijnse lijsttrekker Brand van Rijn kreeg in het debat over extra cameratoezicht een vraag. Of het toch niet goed zou zijn als die dingen om half 4 ‘s nachts registreerden wat al die lieden met te veel alcohol in hun lijven uitspookten. Van Rijn: ,,Nou, dat heb ik nog nooit meegemaakt...’’

Compacter

Tot slot. Het was vooral een zitvleesavond. Bijna drie uur is te lang. De volgende keer mag het compacter, minder onderwerpen, meer prikkelende één op één discussies. Het kan eigenlijk altijd korter, leert dit filmpje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.