'Locatiekeuze voor azc in Meppel onrechtmatig'

De gemeente Meppel wil geen asielzoekerscentrum aan de Bremerbergweg, omdat het nadelig kan zijn voor verkoop van bouwkavels in de nieuwe woonwijk.

Dat zei een vertegenwoordigster van de gemeente Meppel donderdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Assen. De gemeente heeft een perceel aan de Steenwijkerstraatweg aangewezen als locatie voor de bouw van een tijdelijk azc. Camping De Kikkerije van Jan Koop de Wolde zit daar vlakbij. Hij vraagt de rechter samen met buurtbewoner Arend Jan Kreuze om de gemeente een verbod op te leggen om op die plek een azc te bouwen.

Financiële belangen

Volgens hun advocaat Tobias Polak heeft het er alle schijn van dat de gemeente uitsluitend uit financieel oogmerk heeft gekozen voor de Steenwijkerstraatweg, om zodoende haar eigen braakliggende terrein te exploiteren. ,,De financiële belangen en de ernstige effecten voor omwonenden en ondernemers zijn niet meegewogen. Het handelen van de gemeente is onrechtmatig.”

Polak stelt dat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de voorkeur gaf aan de Bremenbergweg. Op de vraag van de kortgedingrechter waarom deze locatie afviel, gaf een vertegenwoordigster van de gemeente antwoord: ,,Het risico bestaat dat de kavelverkoop voor de nieuwe woonwijk Nieuwveense Landen stagneert door de komst van een azc. Ook is geen bushalte in de buurt.”

Geen koe maar vluchtelingen

Advocaat Wim Klostermann van de gemeente vindt dat door de bewoner en campingeigenaar onvoldoende duidelijk is gemaakt, waar de overlast van het azc uit zou bestaan. De kortgedingrechter vond dat te kort door de bocht.

,,Het is een agrarisch gebied met veel landerijen en af en toe een koe. In plaats van die koe komen straks misschien 600 vluchtelingen die alleen via de Steenwijkerstraatweg naar het centrum gaan. U kunt zich toch wel voorstellen dat mensen vrezen voor overlast.”

De advocaat stelt dat uit onderzoek blijkt dat heel weinig buurtbewoners overlast hebben als een azc er eenmaal is. Hij benadrukt dat wel een zorgvuldige afweging is gemaakt bij de locatiekeuze.

Te vroeg naar de rechter

Ook zegt Klostermann: ,,In dit stadium is er niet meer dan de bereidheid van de gemeente om medewerking te verlenen aan het COA om een azc op te richten aan de Steenwijkerstraatweg.”

Of het azc (voor vijf of tien jaar) er komt, is nog niet helemaal zeker. Het voornemen is om de grond voor die periode aan het COA te verhuren. Eerst moet nog een bestuursovereenkomst worden gesloten en ook is nog een omgevingsvergunning nodig. ,,Dan kunnen omwonenden eventueel naar de bestuursrechter om bezwaar te maken.”

De kortgedingrechter doet op 6 mei uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.