Loes en Johan Klein vlak na de geboorte van hun dochter Lily in het nieuwe bevalbad in Emmen.

Loes uit Klazienaveen over de geboorte van haar baby Lily in bevalbad van ziekenhuis Emmen: 'Ik kon me heel goed ontspannen'

Loes en Johan Klein vlak na de geboorte van hun dochter Lily in het nieuwe bevalbad in Emmen.

De 27-jarige Loes Klein uit Klazienaveen is de eerste vrouw die een kindje heeft gebaard in het nieuwe bevalbad van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De badbevalling is de Klazienaveense goed bevallen. ,,Ik kan het iedereen aanraden”, zegt zij.

Loes en Johan Klein zijn voor de tweede keer ouders geworden van een dochter. Na Lola, die nu 1,5 jaar is, kwam vorige week Lily ter wereld.

De afdeling verloskunde van het Treant-ziekenhuis in Emmen had al een bad, waarin zwangeren tijdens de bevalling hun weeën konden opvangen. Maar dat was niet geschikt om ook daadwerkelijk in te bevallen. Het Ouder- en Kind Centrum van het ziekenhuis wordt volgens hoofd van de afdeling Albert Baas gerenoveerd en gemoderniseerd. ,,De eerste van vier verloskamers is klaar. Daar is ook het bevalbad geplaatst.”

In hoogte verstelbaar bad

Er zijn steeds meer ziekenhuizen met een bevalbad. Baas vertelt dat Emmen het tweede ziekenhuis is in Nederland dat een in hoogte verstelbaar bad heeft. ,,Daardoor is het veel beter werkbaar voor de verloskundige en ander zorgpersoneel dat bij de bevalling assisteert.”

Verloskundige Jolanda Bouwhuis zegt dat er een toenemende vraag is van vrouwen die in bad willen bevallen. ,,Zwangeren kunnen zich goed ontspannen in het warme water. We adviseren toch al vaak om tijdens de ontsluiting onder de warme douche of in bad te gaan. In het speciale bevalbad kunnen zwangeren zich lekker bewegen. Ze hebben minder last van de zwaartekracht.”

Natuurlijke pijnstilling

Door de combinatie van factoren, met name het warme water, hebben vrouwen die in bad bevallen volgens obstetrieverpleegkundige Renate Tapper van Treant ook minder behoefte aan pijnstilling. ,,Als je kunt ontspannen, maak je zelf meer endorfine aan. Het is een natuurlijke pijnstilling.”

Verloskundige Bouwhuis legt uit dat het bad tussen de 36,5 en 37,5 graden moet zijn. ,,Niet warmer, want de zwangere moet wel haar warmte kwijt kunnen.” Elke twee uur wordt het water ververst en gaat de vrouw voor controle even uit bad. ,,Natuurlijk houdt de verloskundige de zwangere en de baby goed in de gaten. We zorgen dat de baby binnen maximaal dertig seconden boven water komt. Meestal gaat het veel sneller. De ouders kunnen het kindje zelf aanpakken.”

loading

De ervaring leert dat vrouwen die in bad zijn bevallen, vaak positief terugkijken op hun bevalling. Verloskundige Bouwhuis wijst erop dat er ook een medische situatie kan ontstaan, waardoor het in bad bevallen niet meer kan. Soms is er vooraf al een medische indicatie, waardoor een badbevalling niet mogelijk is. ,,Wanneer sprake is van een medische indicatie kan het zijn dat een bevalling in het bad niet tot de mogelijkheden behoort. In dat geval bespreekt de gynaecoloog of verloskundige dit met de zwangere.”

Champagne

Er zijn al meerdere vrouwen die in het nieuwe bad van het ziekenhuis in Emmen een deel van hun bevalling hebben doorgemaakt. Zondagavond is er nog een baby in geboren. Maar Loes Klein uit Klazienaveen was afgelopen woensdagavond de eerste. ,,We kregen champagne van het ziekenhuis om het te vieren. Ik geef borstvoeding. Dus die fles blijft nog een tijdje dicht”, lacht ze.

Klein heeft bewust voor een badbevalling gekozen, vertelt ze. ,,Ik wilde eigenlijk bij de eerste al in bad bevallen. Maar toen was dat er nog niet. Een paar weken geleden zag ik op Facebook dat ze nu in het ziekenhuis in Emmen een bevalbad hadden. Ik dacht: ‘Yes, dat wil ik.’

Rustig achteroverliggen

Dat heeft ze ook laten weten aan haar verloskundige praktijk Volle Maan. ,,Ik had er altijd wel goede verhalen over gehoord. Het leek me heel bijzonder dat het kindje in het water wordt geboren. Voor mijn gevoel is de overgang dan anders. Natuurlijker. Het water heeft ongeveer dezelfde temperatuur als het vruchtwater in de baarmoeder.”

Bij de geboorte van haar eerste dochter had de Klazienaveense veel moeite om tussen de weeën door te ontspannen. ,,Ik wist niet goed wat ik met mezelf aan moest. Ik kon geen fijne houding vinden. In bad kon ik rustig achteroverliggen tot er weer een wee kwam. Ik kon heel goed ontspannen. Het ging allemaal heel snel. Dat was wel even heftig. Ik zat pas een uur in bad toen Lily werd geboren.” De moeder voelt zich vijf dagen na de bevalling prima. ,,En ook de baby doet het heel goed.”

menu