Lokale historie voor Meppeler kleuters

Hoe kweek je interesse voor de lokale geschiedenis bij jongeren? Meppel doet dat per prentenboek, voor kleuters.

Pietertje is een Meppeler mug van Bleekerseiland. Het jochie heeft een prominente rol in het poppentheater van Ingrid Jantzen en Wilfred Vermeulen, de meeste kleuters van Meppel kennen hem al. Het jochie speelt nu ook de hoofdrol in een prentenboek dat is samengesteld samen met historica Garry Wiersema. De prenten in het boek zijn oude foto’s. Van honderd jaar geleden om precies te zijn, want een toverspreuk brengt Pietertje pardoes naar die tijd.

De Meppeler kerktoren staat dan opeens tussen gebouwen die er al lang niet meer staan en een pakhuis lijkt verdacht veel op wat nu het Drukkerijmuseum is. En op het water varen heel andere schepen dan kleuters van nu kennen.

Erfgoed koesteren

Historische verenigingen pijnigen de hersenen om interesse voor de lokale geschiedenis te kweken bij inwoners beneden de vijftig. En daarmee ook het gevoel dat erfgoed gekoesterd moet worden. Dat lukt al niet zo best. Waarom zou dat met kleuters dan wel lukken?

Garry Wiersema heeft ook onderwijservaring en denkt met het prentenboek En toen en terug vooral het begrip ‘vroeger’ over te brengen naar de jongste generatie. Daar begint het volgens haar wel mee.

Lokale lesstof

Het prentenboek is onderdeel van een leergang over erfgoed voor álle groepen van de basisschool en de meeste scholen in Meppel willen dat ook opnemen in de lessen. „Ik maak lessen die ‘vermeppeld’ zijn. Want waarom zou je het over Amsterdamse pakhuizen moeten hebben als Meppel die zelf ook heeft? De lokale situatie mist meestal in de lesstof op basisscholen, terwijl het voor kinderen heel belangrijk is zich ook te hechten aan hun eigen omgeving. Een stad is niet alleen een bak met stenen.”

Volgens Wiersema is er sprake van een verloren generatie als het gaat om het besef dat het lokale erfgoed van grote waarde is. „Oud-Meppel is grotendeels verdwenen en er staat nu weer een bouwproject op stapel dat een einde maakt aan een oud dorpsgezicht. De tijd is echt rijp om een volgende generatie wél dat besef te geven”.

Zoek de verschillen

Of dat ook echt gaat lukken is afwachten, maar in Meppel is het in ieder geval wel gelukt om van het prentenboek een cadeautje te maken voor alle 1100 kleuters in de gemeente. „Het prentenboek legt een verbinding tussen generaties. Ik ken ouders die het boek al drie keer hebben voorgelezen. En er staat de route in die Pietertje aflegt en die je ook nu kunt lopen”, vertelt de historica.

„Meer dan het besef dat er een vroeger is, moet je niet willen bereiken op die leeftijd. Het is gewoon leuk, omdat de meesten Pietertje al kennen. In het boek hebben we gekozen voor honderd jaar geleden, omdat Meppel toen op een hoogtepunt was.

De historische foto’s hebben allemaal panden die er nu nog staan en dan wordt het voor de kleuters ook een spel van ‘zoek de verschillen’. Ze laten drie belangrijke elementen uit de Meppeler historie zien als handelsstad: de grachten, de pakhuizen en de markten. Wiersema is tegelijk bezig met een canon van Meppel op internet: canonvanmeppel.nl. En ook die is gericht op jongeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.