Lopen Drenten en Groningers gezondheidsgevaar door windmolens? Gemeenten onderzoeken het

GGD Drenthe en Groningen gaan eventuele gevolgen voor de gezondheid van inwoners in de Veenkoloniën door de komst van 45 windmolens onderzoeken.

De gemeentelijke gezondheidsdiensten benaderen inwoners, die in de omgeving windparken Drentse Monden en Oostermoer wonen, onder meer om hun longen te laten onderzoeken.

Dit moet gebeuren voordat de windturbines in Drenthe en Groningen verrijzen. Dat bleek donderdag tijdens een raadsvergadering in de gemeente Aa en Hunze. Het is een van de drie gemeenten die het initiatief nemen voor het onderzoek.

Nulmeting

Het gaat om een nulmeting. De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal en actiegroepen Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën zaten afgelopen week om tafel om afspraken te maken over het gezondheidsonderzoek.

,,Wij hebben het verzoek zeer recent neergelegd bij de Drentse en Groningse GGD om te kijken welk onderzoek zinnig zou zijn’’, vertelde wethouder Co Lambert van de gemeente Aa en Hunze donderdagavond tegen de raad. ,,We willen ook weten wat dit voor de gemeenten betekent’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Borger-Odoorn.

In de Drentse Monden en het Oostermoergebied verrijzen binnen twee jaar 45 windmolens met een maximale tiphoogte van 210 meter. Een deel van de bevolking vreest dat er gezondheidsschade op zal treden. De gemeenten Emmen en Coevorden - in beide gemeenten komen ook windturbines - overwegen aan te haken bij het GGD-onderzoek, laten ze desgevraagd weten.

Longfunctie inwoners Veenkoloniën

,,Er zijn een paar gezondheidsfactoren waar windmolens effect op zouden kunnen hebben’’, zei Lambert die verwacht dat de twee noordelijke GGD’s peilen hoe het de gezondheid van de inwoners uit de drie gemeenten staat. ,,De GGD moet nog akkoord gaan met de opdracht. De diensten kunnen onder meer kijken naar de longfunctie van inwoners. Die zou achteruit gaan als je vlakbij windmolens woont. Nu staan er nog geen windmolens, dus daarom willen we zo’n onderzoek.’’

Dat moet dan wel snel gebeuren, bevestigt Lambert. De geplande komst van de 45 windmolens is 2020. Het onderzoek moet dan wel afgerond zijn. ,,Dan kunnen we bijvoorbeeld vijf jaar later, als de windmolens er staan, het onderzoek nog een keer verrichten en vergelijken of en hoeveel gezondheidsschade er is ontstaan.’’

‘Schadelijke effecten windmolens’

In een pamflet van de afdeling Medische Milieukunde van de GGD Drenthe staat dat slagschaduw van de wieken van windmolens soms hinderlijke flikkering kan veroorzaken. ,,Dit kan leiden tot een zeeziek-gevoel en kan bij gevoelige mensen een epileptische aanval uitlokken.’’

Daarbij meldt GGD Drenthe wel dat de wieken van de moderne turbines minder snel ronddraaien waardoor slagschaduw niet voorkomt. Ook kunnen omwonenden last krijgen van een ruisachtig geluid dat wordt geproduceerd door de rotorbladen van de turbines. Het zoeven en zwiepen van de molens zou kunnen leiden tot gezondheidsklachten als ‘angst, negatieve gevoelens, gedragsverandering en stress’.

Afgelopen mei drukte de Portugese hoogleraar Mariana Alves-Pereira mensen in het Mondengebied al op het hart om zelf nulmetingen te doen. De professor is bekend door haar onderzoek naar schadelijke effecten van windturbines op de gezondheid van mens en dier. Verzetsbeweging Platform Storm nodigde haar een paar maanden geleden uit om haar bevindingen te delen met verontruste bewoners.

menu