Lost Wings, plekken om bij stil te staan. Te beginnen in Zwartemeer

De plekken waar in de gemeente Emmen in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen naar beneden kwamen, worden voorzien van informatieborden.

Het doel is onder meer om jongere generaties bewust te maken van de gebeurtenissen in de oorlogsjaren. Het eerste bord wordt op zaterdag 29 april onthuld nabij de boerderij van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk in Zwartemeer. Daar stortte op 22 maart 1944 een Engelse bommenwerper neer. Het toestel werd neergehaald door de Duitsers. Van de zeven bemanningsleden kwamen er vijf om het leven.

Het project om informatieborden te plaatsen heet Lost Wings. Het is een samenwerking van Studiegroep Luchtoorlog Drenthe en de stichting Cultuur Historisch Zwartemeer. In de gemeente Emmen komen negentien borden, waarvan elf voor 4 mei dit jaar. De mensen van Lost Wings maken geen onderscheid tussen de landen die bij de oorlog betrokken waren. Ook op de plekken waar Duitse vliegtuigen neerkwamen, worden borden geplaatst.

De Duitsers worden ook betrokken bij de onthulling van het eerste informatiebord in grensdorp Zwartemeer. Heiner Reinert van de Heimatverein Twist is die dag een van de sprekers. Ook de Emmer wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) en Leo Hoogenberg, voorzitter van de Dorpsraad Zwartemeer, leveren een gesproken bijdrage.

In de hele provincie Drenthe zijn in de Tweede Wereldoorlog zo’n honderddertig vliegtuigen gecrasht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.