Luchtmobiele brigade in Assen is 84 soldaten rijker (+video)

Ze strompelen weg als ze hun rode baret hebben gekregen. Blaren en moe. De luchtmobiele brigade in Assen is 84 soldaten rijker. Voor het eerst opgeleid in Drenthe.

Ouders, broers en zussen, vriendinnen, opa’s en oma’s. Het is een drukte van belang langs de Vaart in Assen. In de verte komen de kersverse soldaten aanlopen. Zwart geschminkt gezicht, volle bepakking op de rug, wapen voor de borst.

 Het beste is er af, maar wat wil je ook. Deze jongens hebben 50 kilometer achter de rug. Van Spier naar Assen, de slotmars van hun opleiding tot rode baret.

Luid applaus

Onder luid applaus lopen ze via de oude poort de Johan Willem Frisokazerne in op. Nog een paar honderd meter, dan mag de zware bepakking af en krijgen ze hun felbegeerde rode baret uitgereikt. Juichend steken ze hun nieuwe hoofddeksel in lucht.

Voor het eerst zijn er militairen voor de luchtmobiele brigade in Assen opgeleid. Onder het mom ‘Voor Assen, door Assen’. Normaal is de opleiding in Schaarsbergen. Ze zouden worden gerekruteerd in het Noorden, maar de helft van de nieuwe soldaten komt van buiten de drie noordelijke provincies.

Falcon Legion

Defensie maakte er een project van: Falcon Legion. De valk staat in het symbool van de luchtmobielers in Assen. De Alfacompagnie werd vrijgespeeld om de rekruten voor Assen te werven en op te leiden tot rode baret. Met een baan voor vijf jaar in het vooruitzicht. Zo moest het tekort aan soldaten van het Asser bataljon aangevuld worden, want het dreigde minder inzetbaar te worden voor buitenlandse missies.

,,Het streven was 80 mensen op te leiden. Dus dat gelukt. We zijn met 160 mensen begonnen, maar de helft is gestopt”, zegt kapitein Mark Bakker die de opleiding opzette. Voor zijn verdiensten kreeg hij het rode koord uitgereikt.

23 weken een zware training

De rekruten volgden 23 weken een zware training. Ze liepen onder meer marsen van 100 kilometer met zware bepakking in Duitsland en beklommen de koeltoren van de voormalige kerncentrale in Kalkar.

Rian Cruiming (22) uit Grootegast heeft de beproeving doorstaan. Hij gaat na de ceremonie op de foto met zijn neef Menno Vos, die vorig jaar de rode baret kreeg en met zijn oom Harmen Vos die bij de marine zit. Alle drie zijn in uniform. Daarna poseert Rian met de hele familie. Hij in het midden met zijn zwarte gezicht.

Stefan Kamies (22) uit Valthermond loopt niet meer zo hard. Hij hinkt over de appelplaats. ,,Ik heb blaren en last van de knieën.” Hij zoekt zijn familie die van de tribune is gekomen. ,,Och man, ik ben zo moe.”

In de toekomst wachten buitenlandse missies. Ze gaan binnenkort naar Curaçao, mogelijk ook naar Irak en Afghanistan.

 

menu