Luchtsirenetest structureel te laat

Elke eerste maandag van de maand staat Twitter bomvol tweets over het luchtalarm dat te laat afgaat tijdens de test. Dagblad van het Noorden zocht uit waarom.

Wie elke eerste maandag van de maand zijn tijdlijn op Twitter bekijkt, ziet ongetwijfeld dit soort berichtjes voorbijkomen: ,,In Emmen konden ze het knopje weer niet vinden... Luchtalarm ruim drie minuten te laat’’, meldt Ellen Broekhuizen. Anne-Geert Pruim uit Hoogezand denk dat het met zijn dorp te maken heeft: ,,In Hoogezand zijn ze drie minuten te laat met het luchtalarm. Story of our town, lopen altijd net iets achter.’’

De waarschuwingssirenes worden elke eerste maandag van de maand getest om te controleren of alle apparatuur het nog wel doet. En het is de bedoeling dat mensen bekend raken met het geluid dat klinkt bij rampen en zware ongevallen.

Rienk Hofman zit namens de brandweer in de 112-meldkamer in Drachten en is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor de test in Noord-Nederland. Elke keer als het zover is, krijgen ze een melding op op hun computer dat het alarmsysteem getest moet worden.

Hofman: ,,Om kwart voor twaalf wordt een melding aangemaakt alsof er een zwaar ongeluk plaatsvindt. Wanneer onze klok 12.00 uur slaat, drukken we op de knop.’’

Maar dat is geen garantie dat de sirenes op tijd loeien. In januari dit jaar klonk het alarm bijna een kwartier te laat doordat een medewerker door de sneeuwdrukte het systeem te laat activeerde. ,,Het blijft een menselijke handeling’’, zegt Hofman. ,,Bovendien hebben andere calamiteiten altijd prioriteit.’’

‘Wiieeeeuw’

Dat een medewerker van de meldkamer af en toe te laat op het knopje drukt, verklaart nog niet waarom het systeem telkens te laat klinkt.

Wim Groothuis van brandweer Drenthe gaat over de techniek en laat in Assen zien hoe het komt dat de sirenes structureel te laat janken.

,,U spreekt met de Meldkamer Noord-Nederland’’, klinkt het door de telefoon van Groothuis. ,,Goedemiddag, Wim hier. Ik zou graag een testalarm voor sirene 935 willen.’’

Het duur enkele seconden voordat het ding een kort schel geluid laat horen. ‘Wiieeeeuw’.

,,Hoorde je dat? Toen de centralist op de knop drukte, duurde het nog een paar seconden voordat hij afging’’, zegt Groothuis. Tijdens de maandelijkse test krijgen honderden sirenes één voor één het signaal dat ze moeten loeien. ,,Door de vertraging gaan ze daarom niet allemaal tegelijk af’’, legt Groothuis uit.

Centralisatie

Maar hoe komt het dan dat ze vroeger zelden te laat waren? Groothuis: ,,Voorheen werden alle sirenes per provincie bediend. Sinds twee jaar gebeurt dat centraal in de meldkamer in Drachten voor heel Noord-Nederland. Daardoor is de vertraging groter dan voorheen. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld in Dokkum precies om 12.00 uur afgaan en pas om 12.03 uur in Emmen.’’

Vroeger waren ze overigens ook weleens te laat. Maar in een tijd met sociale media als Twitter en Facebook valt het meer op doordat mensen erover berichten. Let maar eens op als het weer zover is.

Toekomst luchtsirenes onzeker

Het is onzeker hoelang de waarschuwingssirenes nog klinken. In januari 2017 loopt het onderhoudscontract af met beheerder Siemens. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven dat het systeem sowieso nog een jaar actief blijft tot er een alternatief is. Zoals bijvoorbeeld NL-Alert dat mensen per sms waarschuwt. ,,Voordeel is dat je dan een handelingsperspectief kan meegeven’’, zegt Wim Groothuis. Maar vooralsnog zijn de alternatieven nog niet waterdicht om het oude te vervangen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.