FOTO DVHN

Luchtvaartschool is weer helemaal in stijl

FOTO DVHN

Het scheelde een haar of het gebouw van de Rijksluchtvaartschool in Eelde was met de grond gelijk gemaakt. Het monumentale gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen. Vandaag verricht gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) de heropeningshandeling.

’Kelder was een zwembad’

De wederopstanding van de Rijksluchtvaartschool in Eelde komt van ver. En er moet nog heel wat aan verbouwd worden. Maar het complex bij Groningen Airport Eelde heeft weer een toekomst. Waar eens piloten-in-opleiding verpozing zochten, zit nu het bedrijf Omni Drones Academy. En er zijn nog meer start-ups, kunstenaars, kleine bedrijven en evenementen welkom.

,,Een boom was helemaal in het pand gegroeid’’, illustreert Gijs Ensink de toestand waarin hij in 2014 het complex van de RLS aantrof. Ensink werkt bij BOEi, een organisatie die in samenwerking met andere partijen nieuwe bestemmingen zoekt voor leegstaand industrieel erfgoed. ,,De kelder hier was veranderd in een zwembad.’'

loading

Uitzicht op de luchthaven

Op het eerste gezicht is het complex van de RLS misschien niet zo bijzonder. Rechthoekige, betonnen gebouwen, zoals er na de oorlog zoveel zijn gebouwd. Opvallend zijn wel de gele en rode kleurvlakken op de gevels van het hoofdgebouw.

En eenmaal binnen, op de eerste verdieping, vallen de ruimte, de rust en het licht op. Strakke, heldere lijnen, veel ramen met uitzicht op de luchthaven. De omgeving moest de leerlingen niet te veel prikkels bieden en zelfdiscipline bevorderen, was de gedachte bij het ontwerp.

Campus

De RLS ademt de sfeer van de na-oorlogse jaren, de tijd van handen uit de mouwen en welvaartsgroei. Menigeen droomde ervan de wereld over te vliegen. Nieuwe en grotere luchthavens moesten er komen, en als piloot was je helemaal de bink. In 1948 viel het besluit dat ‘Eelde’ moest uitbreiden om Schiphol te kunnen steunen. Enige jaren later volgde de beslissing dat de RLS zou verhuizen van het Brabantse Gilze-Rijen naar Eelde.

De RLS trok dus leerlingen uit het hele land en die moesten er intern kunnen verblijven. Zo ontstond een kleine campus naast vliegveld Eelde, met een hoofdgebouw, twee bijgebouwen met slaapruimtes en klaslokalen en een sportzaal. De panden zijn gegroepeerd rondom een tuin met vijver, die is ontworpen door landschapsarchitect Jan Vroom. In 1957 verrichtte prins Bernhard de officiële openingshandeling.

loading  

Stiltehokjes

Een heel architectenteam was verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwen: Pierre Cuypers jr., F.P. Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck. Hij maakte deel uit van kunstenaarsbeweging De Stijl, en tekende voor het kleurgebruik in het RLS-complex. De RLS is zijn laatste ontwerp en geldt als de afsluiting van zijn oeuvre. En dat maakt het in kunsthistorisch opzicht bijzonder.

Ook op een pilotenopleiding kan de boog niet altijd gespannen zijn. In het hoofdgebouw was alle ruimte voor ontspanning. In de centrale ruimte op de eerste verdieping stonden biljarttafels, in een hoek een tafelvoetbalspel. Ter herinnering is daar nu weer zo’n spel geplaatst. Op de tweede verdieping zijn de stiltehokjes nog intact, compleet met de ouderwetse stopcontacten. Hier konden de leerlingen de theorie in hun hoofd stampen. Wellicht heeft ook koning Willem-Alexander nog in die hokjes gezeten, want ook hij heeft hier zijn vliegopleiding gevolgd.

Gered door de provincie

Begin jaren negentig verhuisde de luchtvaartschool naar een ander gebouw. De KLM nam de panden van de RLS over. Rond 2000 kwamen die helemaal leeg te staan. Zet de shovel er maar voor, zo redeneerden commerciële partijen als ze voor het pand stonden en dachten aan de renovatiekosten.

Maar de provincie Drenthe besloot in 2016 het pand voor het symbolische bedrag van 1 euro van KLM over te nemen en BOEi maakte een plan voor hergebruik van de panden. Sindsdien is 350.000 euro uitgegeven aan het opknappen van het hoofdgebouw.

loading  

Stap voor stap

Hoewel gedeputeerde Cees Bijl vandaag het pand heropent, is de restauratie dus nog lang niet klaar. ,,We hebben gekozen dit stap voor stap te doen’’, vertelt Ensink. ,,Het hoofdgebouw is nu weer geschikt voor gebruik. Als er geld binnenkomt uit de verhuur, kunnen we de buitenkant van het pand opknappen.’’ Aan het gebouw met de leslokalen wordt al gewerkt, daarna zijn de andere gebouwtjes aan de beurt.

De eerste gebruikers zitten er al, maar er kunnen nog veel bij. Gijs Ensink van BOEi ziet al helemaal voor zich hoe het zestig jaar oude pand straks helemaal past in deze tijd. Het biedt ruimte aan kleine bedrijfjes, aan zzp’ers, kunstenaars en tentoonstellingen. Je kunt er één bureau, een heel kantoor of zelfs een atelier huren. Ensink: ,,Mensen zoeken tegenwoordig inspiratie in hun werkomgeving.’’

 

menu