Lumumba Cup moet integreren en overbruggen

In het weekend van de WK-finale in Moskou is er op het terrein van de Asser Boys ook een wereldkampioenschap. Een internationaal voetbaltoernooi moet de verschillende culturen in de regio bij elkaar brengen.

Het eerste WK zeven tegen zeven voor Assenaren wordt op vrijdagavond en zaterdag gespeeld. Tot nu toe hebben ongeveer twaalf landenteams zich aangemeld, weet initiatiefnemer Louis Ndjate van Vereniging Kongo en Vrienden. Samen met Sport Drenthe en Luc Rengers probeert hij zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen.

Multicultureel festival

„Het weekend draait om integratie en plezier”, vertelt hij. „Dat wil de overheid ook graag, dat we meer samenwerken en over elkaar leren. Daarom is de gemeente Assen ook enthousiast en doet zij een bijdrage aan het sportevenement.”

Hoewel, sportevenement, eigenlijk is het veel meer dan dat. „Het is een multicultureel festival, compleet met lekker eten en muziek uit verschillende landen. Mensen maken kennis met elkaars culturele achtergrond, terwijl we een lekker potje voetbal spelen.”

‘De jonge generatie moet dingen veranderen’

Er is voor voetbal gekozen om ook de jongere generatie erbij te betrekken. „Zij moeten dingen gaan veranderen. Nu zijn verschillende bevolkingsgroepen eigenlijk eilandjes in de maatschappij. We moeten veel meer samen gaan werken. Sporten kan daar heel goed bij helpen.”

Het gaat om de gezelligheid, maar de beker voor de winnaar is al besteld. Een naam heeft ‘ie ook al: de Lumumba Cup. Vernoemd naar Patrice Lumumba, de Congolese onafhankelijkheidsleider die in 1961 onder mysterieuze omstandigheden werd vermoord. Burgemeester Marco Out zal de ‘loodzware beker’ op zaterdagavond uitreiken aan de eerste Drentse Wereldkampioen.

Volgend jaar veel meer deelnemers

Er doen teams mee uit onder meer Kameroen, Sierra Leone, Syrië, Tunesië, Suriname, Iran, Eritrea, Congo, Afghanistan en Nederland. In totaal zijn er volgens de organisatie meer dan honderd nationaliteiten in en rondom Assen, dus volgend jaar moet het toernooi nog veel groter worden. „Dat dat nu nog niet gelukt is komt ook omdat we nu wat te laat begonnen zijn met de organisatie. En Luc (Rengers, red.) was druk met de gemeenteraadsverkiezingen. Volgend jaar beginnen we veel eerder, zodat we zoveel mogelijk landen vertegenwoordigd zien.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.