Luna (11) bereikt meer dan een hele rits kerels in de roep om een speeltuin in Borger

Wat een hele rits volwassen kerels niet lukte, fikst het meisje van 11. Dankzij Luna Martens (11) komt er een speeltuin in de Borgerder wijk Westeres.

Eindelijk. In tien jaar tijd is de schreeuw om een speeltuin in de wijk steeds luider gaan klinken. Aangewakkerd door een opmerkelijke trend.

Grijze duiven weg, starters met kinderen terug

Grijze duiven maken in de kort na de oorlog gebouwde buurt plaats voor jonge gezinnen met kinderen. Vooral onder starters blijken de woningen in trek. Vanaf zo’n elf jaar geleden klopten buurtbewoners bij de gemeente aan met verzoeken om een speeltuin aan te leggen. Stuk voor stuk kregen ze nul op het rekest.

Handige Harry

Tot verdriet van Luna en Senna, de kinderen van Harry en Gea Martens. Al kon de elfjarige tweeling zich nog troosten met de gedachte dat hun vader een handige Harry is. Die voor de woning in de Beatrixstraat een surrogaat speeltuintje aanlegde. Martens, die als medewerker bij Landal Land van Bartje onder meer onderhoud pleegt aan speelattributen, tikte een duikelrek via Marktplaats op de kop. Hinkeltegels en een knikkertegel met kuiltje completeren het minispeeltuintje in de voortuin. Verderop in de straat staat een trampoline.

,Waarom is hier niks?’

Aan het eind van de vorige lange zomervakantie was voor Luna de maat vol. ,Wij moeten altijd naar vriendjes om te spelen. Waarom is hier niks?’ klaagde ze bij haar ouders. ,Dat moet je aan de burgemeester vragen’, luidde kort samengevat het antwoord. Dat zette Luna er toe aan om een brief te schrijven aan burgemeester Jan Seton.

 De eerste reactie van de gemeente Borger-Odoorn was bepaald niet hoopgevend. Gea Martens: ,,We kregen een formele brief van de gemeente waarin stond dat het speeltuinplan was afgewezen. Het kwam er op neer dat er geen geld voor was. De brief was qua taalgebruik ook bepaald niet gericht aan een tienjarig meisje. Maar een week later kregen we te horen dat er iets was fout gegaan en werden we met Luna uitgenodigd bij de burgemeester.”

Met 200 handtekeningen naar burgemeester

Luna en Senna kwamen goed beslagen ten ijs. Gewapend met 200 handtekeningen van buurtbewoners zetten ze tijdens het gesprek met de burgemeester op het gemeentehuis in Exloo hun betoog kracht bij. Met succes. De gemeente stelt geld beschikbaar om door een gespecialiseerd bedrijf een plan uit te werken.

De speeltuin moet een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud op een grasveld aan de Irenestraat. ,,We hebben al een inloopavond gehouden. Alle bewoners rondom het veld gaan akkoord en hebben getekend”, zegt Harry Martens. Van de in oprichting zijnde speeltuinvereniging is Martens tot voorzitter gebombardeerd. Voor de financiering en aanleg is veel vrijwilligersinzet vereist. Aan de buurt zal het volgens Martens niet liggen. ,,Er zijn zó veel ouders die zich hier voor in willen zetten...”

Chillschommel is Luna’s wensdroom

De buurt bepaalt zelf mede wat er in de speeltuin komt. Senna’s wensdroom is een pannakooi, maar die past er niet. Tweede keus? ,,Een schommel.” En Luna? ,,Een chillschommel.” Jan Wim Ensing van welzijnsorganisatie Andes steekt de plannenmakers de helpende hand toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.