Lunchen langs de Fiets4daagseroute: Een liefdevolle ontvangst in Hijken

Iedere dag eet DvhN een hapje mee aan de route van de Fiets4Daagse. Vandaag: bananen en stroopwafels bij Lida en Jeltje in Hijken.

Een groep mountainbikers staat tevreden in de schaduw een banaan op te peuzelen. ,,Wat een perfecte ontvangst, we zijn helemaal gerustgesteld”, glundert het opperhoofd van de drie fietsende generaties Zwerink uit Raalte en Dalfsen. ,,We dachten dat we nog heel ver moesten, maar het valt mee - nog tien kilometer te gaan.”

Geintje op zijn tijd

Vrijwilligers Lida de Heus (53) uit Hilversum en Jeltje Bosma (72) uit Hoogersmilde staan glunderend achter de tafel. ,,Soms is wat we zeggen waar, soms ook niet”, grinnikt de oudste van het tweetal vanachter de tafel met bananen, stroopwafels en een jerrycan vol ijskoude ranja. ,,Dat laten we een beetje van de personen afhangen.”

Het moge duidelijk zijn: deze dames houden van een grapje op zijn tijd. En dat wordt door de mountainbikers, die bij de dames het laatste stempeltje van deze ATB4Daagse halen, erg gewaardeerd. ,,Zij zijn onze steun en toeverlaat, elke dag weer”, zegt Assenaar Wim Bartelds. Met zijn vrouw en twee zoons fietst hij voor de vijfde keer mee. ,,Het is vandaag eigenlijk te heet”, zegt zijn vrouw Simone Tebra. ,,Vooral in de open velden. Hier in de schaduw is het heerlijk.”

Ze joelen er op los

Het gezin en de dames kennen elkaar inmiddels. ,,We hebben ze zien groeien hè?” Bosma knikt naar de kinderen. Al drie jaar lang gaat het duo waar de fietsers hun steun nodig hebben. ,,Ze hebben een antenne voor mensen die er helemaal doorzitten”, zegt Bartelds. ,,Let maar op.”

Een jong koppel komt het terrein op gefietst. De dames applaudisseren en joelen er op los. ,,Geweldig hé! Drinken, een lekker banaantje..” De etenswaren gaan in rap tempo naar binnen. Logisch: Het banaantje is precies goed en de stroopwafel, ondanks de warmte, lekker krokant.

De Heus en Bosma kennen elkaar van de camping die Bosma vroeger bestierde. ,,Je kunt wel stellen dat we een Vierdaagseduo zijn”, zegt Bosma. ,,Het is hartstikke gezellig. Samen, en met de mensen.” De Heus: ,,De fietsers zijn ook heel blij dat we er zijn. Ze bedanken ons altijd. Het geeft veel voldoening. Gisteren kwam er een jongetje van een jaar of 7 speciaal terug om bedankt te zeggen. Hartstikke goed dat je dat doet, zeg ik dan.”

Zijn de dames elkaar niet zat, na vier van die intensieve dagen? ,,Nu moeten we elkaar drie weken niet zien”, grijnst de Heus. ,,Grapje. Waarschijnlijk zien we elkaar morgen weer.”

Sterrenrecensie

Drukte:Sfeer: Gerecht: 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.